Powoduje nowotwory i rujnuje układ odpornościowy. Lekarze ostrzegają, pod żadnym pozorem nie można jeść produktów, na których jest widoczna

Powoduje nowotwory i rujnuje układ odpornościowy. Lekarze ostrzegają, pod żadnym pozorem nie można jeść produktów, na których jest widoczna Źródło: Gardie Design & Social Media Marketing/ Unsplash

Nowotwór i zrujnowany układ odpornościowy to najcięższe skutki jedzenia takiej żywności. Lekarze, dietetycy i specjaliści od żywienia apelują, by zwracać uwagę na to, w jakim stanie znajduje się jedzenie, które trafia na nasze talerze. Lepiej zadbać o wszystko, zanim będzie za późno.

Lekarze biją na alarm. Nowotwór i zrujnowany układ odpornościowy jest realnym zagrożeniem dla wszystkich, którzy nie przestrzegają jednej z najważniejszych zasad, jakie obowiązują podczas przygotowywania żywności. 

Nowotwór i zrujnowany układ odpornościowy w wyniku spożywania konkretnych produktów

Polacy coraz częściej robią duże zakupy, by ograniczyć wyprawy do sklepów, które zazwyczaj wiążą się z uciążliwym staniem w kolejce. Kupowanie większej ilości produktów może być także korzystna dla naszego portfela, ale nie w momencie, gdy jedzenie, które znajduje się w naszych lodówkach czy szafkach kuchennych "traci termin".

Wielu z nas, chcąc nie marnować żywności, gdy zobaczy na nich pleśń, usuwa ją i spożywa produkt. Niestety, okazuje się, że takie zachowanie, może poważnie zaszkodzić. Grzyby, które pojawiają się na jedzeniu w postaci pleśni, wydzielają szkodliwe dla zdrowia substancje - mykotoksyny. 

Zjedzenie zbyt dużej ilości jedzenia pokrytego mykotoksynami może doprowadzić do rozwoju choroby zwanej mikotoksykozą. Pierwsze objawy, jakie mogą się pojawić, to wymioty, biegunka, apatia, zmęczenie. Następnie mogą pojawić się zaburzenia krzepliwości krwi, wrzody i uszkodzenia wątroby, a nawet nowotwór. 

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU POD GALERIĄ


Nowotwór na talerzu. Jak eliminować pleśń? 

Przygotowując się na zakupy, powinniśmy sporządzić listę zakupów, dzięki której zakupione jedzenie, nie będzie się marnować. Kolejnym z rozwiązań jest racjonalne przechowywanie żywności. W sieci jest wiele informacji na temat tego, co zrobić, by przedłużyć przydatność produktów. Ostatnio informowaliśmy o tym, jak przechowywać warzywa. W sezonie na truskawki warto dowiedzieć się także, jak je przechowywać, by nie pojawiała się na nich pleśń. 

Dzisiaj grzeje: 1. Polacy z zapartym tchem czekali na oficjalne potwierdzenie. Łukasz Szumowski nie pozostawił wątpliwości
2. WHO ostrzega. Padł nowy rekord pandemii

Niestety to nie wszystko, bo na talerzu Polaków często lądują produkty rakotwórcze. Nowotwór może rozwijać się dużo szybciej, gdy spożywamy któryś z 15 najbardziej rakotwórczych produktów. Warto dowiedzieć się, z których lepiej zrezygnować lub ograniczyć ich spożycie do minimum. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zaczęło się, niebywała awantura w Biedronce. Wściekli klienci zaczęli się kłócić o restrykcję z kierownikiem, działo się niewyobrażalne
  2. Adam Małysz chory na COVID-19. Wiemy, gdzie się zaraził i jak się czuje
  3. Zapadła ostateczna decyzja. Od 1 lipca Polacy będę musieli płacić wyższy podatek, nikt go nie uniknie; wiadomo już, za co zapłacimy więce
  4. Dramat Kazimierza Marcinkiewicza. Z bezradności załamuje ręce
  5. Sytuacja jest katastrofalna. Część Polski objęta czerwonymi alertami, wprowadzono najwyższy możliwy stopień zagrożenia
  6. GIS w trybie pilnym wycofuje popularny produkt. Każdy może mieć go w lodówce, ma groźną bakterię

Źródło: WP

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News