Nigdy nie kupuj w sklepie tego popularnego chleba. Może być silnie rakotwórczy

Nigdy nie kupuj w sklepie tego popularnego chleba. Może być silnie rakotwórczy Źródło: Pixabay.com/Couleur

Nowotwór rozwija się w organizmach, które bombardowane są złym pożywieniem - o tym naukowcy wiedzą od dawna. Z tego powodu nieustannie aktualizują listę rakotwórczych produktów, które według nich mogą przyczynić się do mutacji DNA. Ostatnie badania wskazały na chleb, który jest niesamowicie popularny.

Nowotwór potrafi rozwinąć się nawet w bardzo młodym i pozornie silnym organizmie, dlatego tak ważne są profilaktyczne badania wykonywane możliwie regularnie, a także dobre pożywienie i ruch. Przestrzeganie diety to jednak kluczowa sprawa - eksperci donoszą, że chleb, który wielu z nas codziennie zjada, może powodować raka. Warto unikać tego rodzaju pieczywa, bo może być silnie rakotwórcze. 

Nowotwór rozwija się w organizmie bombardowanym rakotwórczym chlebem

Chleb może zawierać substancje rakotwórcze - ostrzegają naukowcy. Szczególnie, gdy jest to chleb biały, przygotowany do obróbki termicznej, czyli popularny chleb tostowy. Biała mąka zawiera bardzo wysoki indeks glikemiczny, a ten przyczynia się do wyrzutu insuliny, co wpływa bardzo niekorzystnie na działanie całego organizmu. Nagłe wyrzuty insuliny powodują zaburzenia w funkcjonowaniu trzustki, co, według niektórych badań, może przyczynić się do powstania nowotworu w tym narządzie, ale także do wystąpienia cukrzycy.

Niebezpieczny jest także akrylamid, który powstaje, gdy tost jest podgrzewany. Wspomniany związek, którego rakotwórcze działanie udowodniono na zwierzętach, należy więc ograniczyć w pożywieniu do minimum. Choć ten rodzaj chleba cieszy się popularnością, należy go unikać. Nie jest to jednak jedyny produkt, który powinniśmy omijać szerokim łukiem. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Rakotwórcze mięso

Wśród produktów spożywczych, zawierających rakotwórcze związki, znajduje się także mięso. Szczególnie czerwone, którego limit dzienny powinien stanowić około 40-60g/dzień. Statystycznie Polacy spożywają go jednak o wiele więcej, co może mieć straszne konsekwencje.

Już więc podczas śniadania, jedząc kanapkę z szynką i serem, wyczerpujemy cały dzienny limit na ten produkt. Najgorzej organizm ma się jednak dopiero w niedzielę, gdy przychodzi pora na kotleta schabowego w rodzinnym gronie. Wtedy jesteśmy w stanie w ciągu pół godziny wyczerpać nawet tygodniowy limit czerwonego mięsa. To niebezpieczne dla zdrowia, choć ewentualne konsekwencje oczywiście poczuć możemy dopiero w dłuższej perspektywie czasu.

  1. Nie żyje roczny chłopczyk. Był synem znanego sportowca. Zginął STRASZLIWĄ śmiercią
  2. Dramat w domu Wałęsów! Danuta Wałęsa ujawniła całą PRAWDĘ o Lechu. Będziecie wściekli!
  3. Nagle zakpiła z Kożuchowskiej w mistrzowski sposób. Internauci turlają się ze śmiechu, nic śmieszniejszego nie da się wymyślić
  4. Rydzykowi podczas mszy na Jasnej Górze puściły nerwy. Tak oburzających słów nie wypowiedział jeszcze nigdy
  5. Mama Dawida dostała najgorszą wiadomość. Komentarz policji odbiera mowę
  6. Mazowieckie: nie mieści się w głowie do czego doszło podczas pogrzebu kobiety. Osłupiające tłumaczenie 41-letniego sąsiada

Źródło: Espresso

Następny artykuł
0 Skomentuj

Który Mikołaj Krawczyk cię urzekł?

Komentarze 0

Ocena artykułu