NIESAMOWITE oświadczenie rządu! Niespodziewana decyzja ws. lekarzy rozwiązuje wszystko

Od kilku tygodni trwa protest głodowy lekarzy-rezydentów. Żądają oni zwiększenia nakładów na służbę zdrowia oraz reformy przepisów dotyczących specjalizacji lekarskich. Dotychczasowe negocjacje rządu z lekarzami nie przyniosły efektu.

W czwartek jednak rząd przedstawił niesamowite oświadczenie. Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów Henryk Kowalczyk poinformował, że rząd przyjął uchwałę dotyczącą zwiększenia nakładów na służbę zdrowia. - Komitet Stały RM przyjął projekt ustawy, który ustala ścieżkę dojścia do 6% PKB na służbę zdrowia do 2025 r. - czytamy na Twitterze Kancelarii Premiera. Nie wiadomo, jaka będzie reakcja protestujących lekarzy. Wydaje się, że to ich wielkie zwycięstwo, jednak także ta decyzja może spotkać się z negatywnym odbiorem. Strajkujący domagają się bowiem zwiększenia nakładów na służbę zdrowia do poziomu 6,8% PKB w ciągu 3 lat, z perspektywą dojścia do 9% w kolejnych latach. Ostatnie negocjacje najpierw samej premier Szydło, a potem także ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła nie przyniosły efektu. Szydło zażądała od lekarzy przerwania strajku i współpracy w wypracowaniu kompromisu. Minister Radziwiłł wielokrotnie zaznaczał, że strajkujący lekarze-rezydenci mówią tylko o pieniądzach. Strajk lekarzy-rezydentów zaczął się ponad dwa tygodnie temu. Młodzi medycy domagają się od rządu, prócz zwiększenia nakładów na służbę zdrowia, także zmniejszenia biurokracji. Chcą też zmniejszenia kolejek i zwiększenia liczby personelu medycznego. Źródło: twitter.com/PremierRP