Naprawdę pyszna sałatka wiosenna. Nic dziwnego, że tak szybko znika ze stołu

Naprawdę pyszna sałatka wiosenna. Nic dziwnego, że tak szybko znika ze stołu Źródło: pixabay.com

Sałatka wiosenna według tego przepisu to prawdziwy hit kulinarny. Posmakuje każdemu! Jakie są jej sekretne składniki? Szybka, tania i przede wszystkim smaczna sałatka wiosenna idealna na tę porę roku.

Sałatka wiosenna według przepisu sprzed prawie stu lat, to niezwykle uniwersalny trend powracający co roku o tej samej porze. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa. Zawiera same wartościowe składniki, a sezonowe warzywa dopełniają unikalności. 

Sałatka wiosenna - jaki jest kluczowy składnik?

Sałatka wiosenna, tak chwalona przez wielu, jest bardzo prosta do zrobienia. Jej przygotowanie na pewno nie zajmie więcej niż godzinę, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza. Sałatka wiosenna została rozpowszechniona przez Elżbietę Kiewnarską w 1928 roku. Już wtedy było wiadomo, że dzięki składnikom uniwersalnym i o dużych walorach smakowych, sałatka na dłużej wpisze się w wiosenną kuchnię.

Jej kluczowymi składnikami są oczywiście szparagi, sezonowe byliny o wyjątkowym smaku. Dzięki pozostałym elementom, sałatka wiosenna stanowi pełnowartościowy obiad, dostarczający niezbędnych składników odżywczych. 

Sałatka wiosenna - skład

Skład sałatki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • ok. 400 g zielonej fasolki
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • 5 jaj
  • zielona sałata
  • zielony groszek

Wszystkie składniki, oprócz sałaty, należy ugotować. Jajka powinny być ugotowane na twardo. Przy gotowaniu warzyw należy zwrócić uwagę na to, aby ich nie rozgotować. Powinny być "al dente", aby nie straciły swoich cennych wartości odżywczych. Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki, jednak niezbyt drobno. Sałatę porwać na mniejsze części i razem z pozostałymi składnikami umieścić w dużej misce. Sałatka wiosenna opcjonalnie może być posypana posiekanym koperkiem lub innymi ziołami.

Najlepiej smakuje podawana z sosem majonezowym, oczywiście na bazie domowego majonezu. Dla osób, które unikają majonezu lub sosów do sałatek, polecana jest oliwa do skropienia całości. Inna opcją jest przygotowanie sosu na bazie jogurtu naturalnego, który będzie stanowił doskonałe dopełnienie wiosennej sałatki, a także będzie lekkostrawną alternatywą dla pozostałych propozycji. 

Sałatka wiosenna jest świetną alternatywą dla osób, które nie mają pomysłu na obiad albo chcą go trochę urozmaicić. Ponadto dowolność konfiguracji jest nieskończona i można na wiele sposobów przyrządzać obiad cieszący się tak dużym powodzeniem. Wiosna oferuje tyle skarbów, że grzech nie skorzystać z tej możliwości. 

źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News