20 minut roboty i rodzina upojona błogością. Najlepszy na świecie przepis na naleśniki z tajemniczym trikiem

20 minut roboty i rodzina upojona błogością. Najlepszy na świecie przepis na naleśniki z tajemniczym trikiem Źródło: Unsplash/ Monika Grabkowska

Naleśniki to stosunkowa prosta, ale i efektowna potrawa, którą sporo osób chętnie się zajada. Jednak często dochodzi do błędów, w wyniku których ciasto nie wychodzi jak potrzeba. Okazuje się, że jest na to prosta rada.

Robiąc ciasto na naleśniki bardzo łatwo popełnić kilka błędów, przez które nie będzie ono nam chciało wyjść. Jest jednak jeden, bardzo prosty przepis, dzięki któremu nigdy nie będziemy mieli już tego problemu, a same naleśniki przygotowujemy w błyskawicznym czasie.

Prosty sposób na udane naleśniki

Na początku musimy przygotować składniki. Do tego będziemy potrzebowali dwa jajka, sól, dwie szklanki mleka, jedną szklankę wody, dwie szklanki mąki i cztery łyżki soli. Zaczynamy od zmieszania składników na ciasto w misce przy pomocy miksera. Następnie zostawiamy wszystko na 30 minut, żeby dojrzało, tak aby konsystencja ciasta przypomniała bardzo gęstą śmietanę.

Następnie rozgrzewamy patelnię. Dobrze jest mieć taką przeznaczoną do smażenia naleśników: charakteryzuje się ona niskimi brzegami, co ułatwia nam potem przerzucanie placka. Patelnię dobrze jest posmarować niewielka ilością oleju przy pomocy pędzelka z silikonu.

Przechodzimy do smażenia naleśnika

Gdy rozgrzejemy patelnię, wylewamy na nią ciasto, robiąc przy tym okrężne ruchy. Nie można przesadzić z ilością ciasta, aby naleśnik nie wyszedł za gruby. Gdy lekko zarumieni się z jednej strony, obracamy go na drugą. Gdy obsmaży się z obu stron, możemy przerzucić go na talerz. Teraz są gotowe do nałożenia na nie farszu. Zawinięty naleśnik możemy jeszcze dodatkowo podgrzać na patelni.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jeśli mimo wszystko ciasto nam nie wychodzi, mogliśmy popełnić jeden z tych błędów. Grunt to dobrze rozgrzania i nieprzesadnie natłuszczona patelnia. Ponadto wiele osób, które nieraz robiło naleśniki, wie, że pierwszy placek z reguły jest nieudany.

Dzisiaj grzeje: 1. Odkryła, że mąż ją zdradza. Wysłała mu wiadomość ze zdjęciem, przez którą od razu pożałował skoku w bok
2. Po seksie z mężem w ciężkim stanie wylądowała w szpitalu. Lekarzom opadły szczęki, gdy zobaczyli co się stało

Powszechnie popełniane błędy to nalewanie niedojrzałego ciasta na patelnię, przez co placki wychodzą za grube lub za cienkie. Natomiast jeśli źle nagrzejemy patelnię, istnieje duże ryzyko przyklejania się naleśników, przez co będą one dziurawe.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Drastyczna podwyżka podatku OPUSTOSZY PORTFELE setek tysięcy Polaków. Ceny wzrosną nawet o 150 proc.
  2. 5-letnia dziewczynka pociesza swojego wymiotującego braciszka. Chłopiec właśnie miał chemioterapię, zdjęcie rozdziera serce na pół
  3. 63-latka zgwałciła nastolatka. Znaleziono zwłoki jej męża, dalsze ustalenia są straszne
  4. Na pierwszej randce wylądowali w łóżku. Puściły mu wszelkie granice, a to co z nią zrobił sprawia, że włosy stają dęba
  5. Jej córeczka nigdy nie jadła chleba, cukru czy masła. Przez dziwaczną dietę jest najzdrowszym dzieckiem świata

Źródło: Beszamel Super-Express

Następny artykuł