Mizeria karygodny błąd
Pexels.com Jackie
Konrad Karpiuk - 20 Maja 2020

Większość Polaków popełnia karygodny błąd przy robieniu mizerii. Szefowie kuchni zdradzili swój sekret, nigdy nie dodają jednego składnika

Mizeria to bardzo popularna surówka na polskich stołach. Często występuje w iście nieśmiertelnym połączeniu z ziemniakami z koperkiem i kotletem mielonym bądź schabowym. Z pozoru wydaje się, że jest banalna do przyrządzenia, jednak bardzo łatwo popełnić jeden podstawowy błąd. W związku z tym często nie udaje się wydobyć odpowiedniego smaku z ogórków.

Mizeria na pierwszy rzut oka wydaje się prosta. Obrany i pokrojony w plasterki zielony ogórek, śmietana, sól oraz ewentualnie pieprz i natka pietruszki czy szczypiorek. W teorii nic więcej nie potrzebujemy, ale diabeł tkwi w szczegółach, o czym dobrze wie każdy profesjonalny szef kuchni.

Mizeria - idealne proporcje polecane przez kucharzy

Mizerię łatwo przesolić. Często zdarza nam się, że już po posoleniu wydaje nam się zbyt mało słona i dosalamy ją. Gdy po wymieszaniu stwierdzamy to samo, powtarzamy proces, aż w końcu przesolimy. Możemy jednak uniknąć tego problemu, wykonując wcześniej kilka odpowiednich kroków podczas przygotowania.

Mięso z kurczakaKupiła na promocji mięso z kurczaka, pojawiła się na nim dziwna poświata. Powód z miejsca odbiera apetytCzytaj dalej

Gdy mamy już obranego ogórka i kroimy go na plasterki, warto zwrócić uwagę na to, jak soczysty jest świeżo po krojeniu. To właśnie w tym momencie powinniśmy go posolić. Jeśli jednak od razu po tym połączymy ogórki ze śmietaną, nie uzyskamy odpowiedniego efektu. Co gorsza, ogórki rozwodnią śmietanę, ale jest i na to sposób.

Kolejny etap przygotowywania idealnej mizerii, wiele osób o tym zapomina

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Mężczyzna kamień meteorytZnalazł dziwnie wyglądający kamień. Myślał, że znalazł złoto, po latach okazało się, że jest o wiele bardziej cennyCzytaj dalej

Po posoleniu ogórki odstawiamy na 15 minut. Później odlewamy wodę, która z nich puściła - wtedy możemy sprawdzić, czy są wystarczająco słone. Jeśli nie są, powtarzamy proces. Jeśli udało nam się uzyskać odpowiedni smak, wtedy dopiero dodajemy śmietanę oraz pozostałe składniki. Dzięki temu smak będzie odpowiednio wyważony.

Dzisiaj grzeje:

1. Ogromna pomyłka, Ministerstwo Zdrowia potwierdziło. Faktyczna liczba zakażonych uległa nagłej zmianie
2. Nie żyje 3-letnie dziecko. Do tragedii doszło w przedszkolu, opiekunka oskarżona o zabójstwo

Później mamy już pełną dowolność w dodawaniu kolejnych składników. Niektórzy lubią bardziej "pieprzne" mizerie, możemy również dodać szczypiorku, aby nadać "ostrości" - warto go wcześniej odsączyć. Zdarza się również natrafić na surówkę, w której jako dodatek wykorzystano posiekanego pora - z mizerią możemy eksperymentować na wiele sposobów.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ministerstwo Zdrowia podało najnowsze dane. Przełomowy dzień w walce z koronawirusem
  2. Tragiczna wiadomość obiegła całą Polskę. Nie żyje Karol Szafranek, przegrał ze straszną chorobą
  3. Nagranie z ukrytej kamery ujawniło prawdę. Policjantki zatrzymały go za brak maseczki, skandaliczne, czego się dopuściły
  4. Tragiczne informacje obiegły media, rodzina królewska pogrążyła się w żałobie. Prawda okazała się zupełnie inna?
  5. Mieli wyrzucić stare prześcieradła po zmarłej babci. Gdy zobaczyli, co leży między nimi, złapali się za głowy
  6. Niesamowicie okazyjna cena truskawek w Biedronce. Niestety, jest też zła wiadomość

Marta Kaczyńska tak mieszkaOd luksusu aż boli głowa. Marta Kaczyńska mieszka w obłędnych warunkach, mamy zdjęciaCzytaj dalej

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News