Mizeria idealna jak u babci. Zastosuj jeden prosty sposób, a będzie jeszcze smaczniejsza

Mizeria idealna jak u babci. Zastosuj jeden prosty sposób, a będzie jeszcze smaczniejsza Źródło: .

Mizeria to dodatek, który podbił serca Polaków. Bardzo chętnie wykorzystywana jest przez gospodynie, aby ubogacić obiad. Zobacz, jak należy ją wykonywać, aby smakowała idealnie jak u babci.

Mizeria, młode ziemniaczki i kotlet lub jajo sadzone. Brzmi idealnie, prawda? Na samą myśl leci ślinka. Jedzenie takiego domowego obiadu przypomina letni czas. Mizeria wydaje się banalnie prosta do wykonania, ale dzięki tej wskazówce będzie smakowała o niebo lepiej. Kiedy jej spróbujesz, przekonasz się, że jest idealna jak u babci.

Mizeria jest prawdziwym, kulinarnym odkryciem

Mizeria nie zawsze była tak cenionym dodatkiem do obiadu. Zanim zyskała taką popularność, uchodziła za danie dla biedoty. To właśnie stąd nazwa. Przed wiekami mizeria była daniem chłopskim. Jest ona bardzo tania, pożywna, a co więcej, gasi pragnienie. Jej skojarzenie z latem bierze się z tego, że w tej porze roku ogórki są łatwo dostępne. Z historycznego punktu widzenia mizeria powinna  więc budzić skojarzenia z mizernością, biedą czy bylejakością. Tymczasem jest zupełnie inaczej.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Czy sposób obierania ogórków może mieć wpływ na ich smak? Zdecydowanie tak. Świeżo zerwane ogórki mogą smakować gorzko. Wszystko przez związki chemiczne nazywane cucurbitacins. Chociaż gromadzą się one głównie w liściach, mogą odpowiadać za ostateczny smak ogórka.

Mizerię zazwyczaj podaje się w zestawieniu z kwaśną śmietaną. Jeżeli ta opcja ci nie odpowiada, możesz wybrać gęsty jogurt naturalny, aby nadać daniu lekkości. Mizerię doprawiamy podstawowymi przyprawami, tj. solą i pieprzem. Możemy również dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. Jednak z tej opcji nie korzystają wszyscy, tylko osoby, które lubią eksperymentować. W niektórych domach dodaje się cebulę, szczypiorek lub rzodkiewkę. Wszystkie chwyty dozwolone, byle uzyskać idealny efekt. Aby poprawić wygląd sałatki, można ją udekorować koperkiem bądź natką pietruszki.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje uwielbiany muzyk. Miał 27 lat, przyczyny są niejasne
2. Urbańska, żona 60-letniego Józefowicza, przekazała radosną nowinę! Po tylu latach w końcu się udało

Przepis na przygotowanie tradycyjnej mizerii

Do przygotowania przepisu potrzebujesz:

• 2 ogórki,
• cztery łyżki śmietany 18 proc.,
• 1 łyżeczkę cukru,
• łyżeczkę soku z cytryny,
• sól i pieprz.

Aby zrobić mizerię należy obierać i pokroić ogórki w cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to nożem, a nie na tarce, wtedy mogą być zbyt cienkie i rozpadać się. Przełóż je do miski. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Do mieszaniny wlej sok z cytryny, wsyp cukier oraz sól i pieprz. Ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie, jak u babci. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Od zawsze bała się pitbulla sąsiada. Pewnego dnia pies zaczął szczekać i ruszył do jej domu, natychmiast wezwali karetkę
  2. Szef TVP się wygadał! Viki Gabor wygrała Eurowizję ponieważ miała wyjątkową cechę
  3. Znał tę rodzinę. Grzegorz ujawnił kim były ofiary tragedii w Szczyrku
  4. Jantar nie ucieszyłyby obecne wydarzenia w jej rodzinie. Bardzo przykre
  5. OGROMNA grzywna za wycięcie drzewa na własnej posesji. Nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych

źródło: wp

Następny artykuł