Sekretny trik kucharzy uratuje Twój obiad. Co robić, jeśli przyrządzane mięso stało się twarde i gumowate?

Sekretny trik kucharzy uratuje Twój obiad. Co robić, jeśli przyrządzane mięso stało się twarde i gumowate? Źródło: Unsplash.com José Ignacio Pompé

Robiąc mięso na obiad, łatwo popełnić prosty błąd, po którym obiad może być co najmniej nieudany. Źle przyrządzone, będzie gumowate i twarde. Jeden trik kucharzy, potrafi uratować nas przed taką sytuacją.

Źle przyrządzone mięso może być gumowate lub twarde i trudne do przeżucia. Wtedy na drugi plan zejdzie, to jak świetnej mieszanki przypraw użyliśmy, jeśli zamiast mieć możliwość delektowania się smakiem, będziemy zmuszeni walczyć, żeby w ogóle ukroić, czy zjeść kawałek kotleta. Profesjonalni mistrzowie kuchni wiedzą, jak temu zapobiec.

Jeśli mięso po przygotowaniu jest twarde, ten sposób może wam pomóc

Wszystko zależy od tego, na jakim etapie przygotowania mięsa jesteśmy. Jeśli już po przygotowaniu (smażeniu, gotowaniu, pieczeniu) jest twarde, dobrą metodą będzie dodanie do niego alkoholu. Może być nim wódka lub wytrawne wino, trzeba jednak pamiętać o zastosowaniu odpowiednich proporcji.

W przypadku użycia wina stosujemy łyżkę wódki na 1 kilogram mięsa w przypadku wina, na taką samą masę pół kieliszka wytrawnego. Dzięki alkoholowi zmiękczymy włókna, a mięso powinno być bardziej miękkie. Niestety, zdarza się, że mimo to, mięso będzie i tak twarde. Wtedy pozostanie zmielenie go w maszynce na mielone. Warto jednak pamiętać, że zbyt twardemu mięsu możemy zapobiec jeszcze przed rozpoczęciem obróbki termicznej.

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Co zrobić, żeby mięso nie było twarde i gumowate?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU

Metoda na zmiękczenie mięsa jeszcze przed obróbką termiczną daje niesamowite efekty, bo nie tylko pozwala na rozpływającego się w ustach dania, ale także do wydobycia z niego najlepszego aromatu. Tym sposobem jest przygotowanie marynaty, w której będziemy marynować mięso przed obróbką. Choć niektórzy potrafią marynować np. stek wołowy w czerwonym winie z ziołami przez całe trzy dni, to już kilka godzin potrafi dać świetne efekty.

Dzisiaj grzeje: 1. Kasia Kowalska przekazała, w jakim stanie jest jej córka. Zdjęcie złamie każde serce
2. 2. Nie żyje prawdziwa legenda. Zmarł uwielbiany dziennikarz, informacje przekazała żona

Ponadto warto posolić mięso jeszcze podczas smażenia, sól "wyciągnie" z niego wodę. Jeśli smażymy mięso w kawałkach (np. na gulasz), możemy w trakcie smażenia dodać wino, musztardę czy nawet trochę octu. Trzeba jednak pamiętać o umiarze.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Transport chorych seniorów obrzucony kamieniami. Zatrważające doniesienia z objętej epidemią Hiszpanii
  2. Adam Małysz przekazał informacje o stanie zdrowia skoczków. "Sytuacja jest poważna"
  3. Monika przez przypadek zajrzała do laptopa teściowej. Gdy poznała porażającą prawdę, była wstrząśnięta
  4. Podczas randki chłopak zadał swojej dziewczynie wyjątkowo intymne pytanie. Odpowiedź zwaliła go z nóg, będzie żałował do końca życia
  5. Na ogórkach kiszonych ze sklepu widać biały nalot? Dla własnego dobra lepiej wiedzieć, co oznacza
  6. Skandal, wyrzucili sterty jedzenia kupionego na zapas. Nie wiedzieli jak odświeżyć pieczywo

Źródło: Mięsny Punkt Widzenia

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News