Niemal wszyscy uwielbiamy je jeść, można kupić je w każdym sklepie. Zwiększają ryzyko zachorowania na raka

Niemal wszyscy uwielbiamy je jeść, można kupić je w każdym sklepie. Zwiększają ryzyko zachorowania na raka Źródło: unsplash.com/ Сергей Орловский

W czasie obiadu znajduje się na prawie każdym polskim stole. Polacy uwielbiają je i przygotowują na najróżniejsze sposoby. Okazuje się jednak, że nie jest wcale takie zdrowe. Ten przysmak znacznie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka.

Choć potrafi być pyszne, mięso może być również bardzo szkodliwe. Jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone przez Uniwersytet Harvarda. Regularne spożywanie go znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór

Badania dowiodły, że regularnie kobiety spożywające przetworzone artykuły spożywcze były o 9 % bardziej narażone na zachorowanie na raka piersi, porównując je do kobiet, które spożywały go o wiele mniej. Badania z Harvardu potwierdzają już szereg wcześniejszych badań, które wskazywały, że tego typu produkty powodują raka. 

Żywność, która szkodzi

Trudno jest oszacować jaka dawka mięsa jest bezpieczna dla naszego zdrowia, gdyż jest to kwestia bardzo indywidualna. Różne rodzaje mięs są konserwowane, doprawiane i przechowywane w odmienny sposób, zatem ich szkodliwość również nie jest jednakowa. Najbardziej niezdrowe są mięsa przetworzone, czyli m.in kiełbasa, bekon, szynki. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Warto zaznaczyć, że mięso jest coraz mocniej "wzbogacane"antybiotykami i środkami przedłużającymi ich datę spożycia. Przetwarzanie mięsa w celu przedłużenia jego przydatności do spożycia (która naturalnie byłaby bardzo krótka) lub zmiany smaku, odbywa się zwykle poprzez palenie lub dodawanie ulepszaczy. W ten sposób przygotowuje się większość znanych nam wędlin, a także bekon, kiełbaski, salami oraz suszoną wołowinę.

Świeże mięso bez żadnych ulepszaczy może być zdrowe, pod warunkiem że nie będzie zbytnio tłuste.

Ograniczenie spożycia mięsa wyjdzie Ci na zdrowie 

Dzisiaj grzeje: 1. Ewa Sałacka zmarła tragicznie, osierociła 12-letnią córkę. Latami opłakiwała mamę, dziś to dorosła, piękna kobieta

2. Wszyscy mieli nadzieję, że się uda. Niestety nie żyje, nowotwór wygrał

Brytyjskie centrum naukowe Cancer Research uważa, że ok. 23% wszystkich zachorowań na raka piersi można uniknąć. 8% jest spowodowane otyłością i nadwagą, 8 % jest następstwem nadmiernego spożywania alkoholu. Ograniczenie spożycia mięsa, zamiast całkowitego wykluczenia go z jadłospisu, może mieć dobroczynny i zauważalny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Polka wróciła z Wuhan. Wyjawiła długo ukrywaną prawdę, nagle zaczęła mówić o chińskiej żywności
  2. Trzynastki już niebawem. Jest dokładna data wypłat
  3. Tragiczna, wstrząsająca śmierć. Na profilu uwielbianej gwiazdy Polsatu pojawiła się dramatyczna wiadomość
  4. Co się dzieje z Roksaną Węgiel? Fani zaniepokojeni jej wyglądem
  5. Żona przypadkowo znalazła dziwny dziennik. Poznała w notatkach pismo męża i zamarła

Źródło: twojezdrowie.rmf24.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News