Mięso, szkodliwe
pixabay/vika-imperia550
Joanna Szwalikowska - 27 Maja 2020

Polacy masowo jedzą jeden rodzaj mięsa. Jego spożycie może być bardzo niebezpieczne

Czerwone mięso - szkodliwe czy nie? Spór w tej kwestii toczy się od wielu lat. Jedni twierdzą, że jego spożywanie jest niezdrowe i prowadzi do nowotworów, inni mają przeciwne zdanie. Jak się okazuje, istnieje zarówno wiele minusów, jak i plusów jedzenia mięsa.

Czerwone mięso jest pozyskiwane ze zwierząt hodowlanych i dzikich. Zaliczana jest do niego wołowina, wieprzowina, baranina, jagnięcina, a także dziczyzna, konina, mięso z kaczek oraz gęsi. Mięso białe z kolei to te pozyskiwane z kurczaków, indyków, cielęciny oraz królików. Czerwone mięso różni się od białego wyższym stężeniem białka we włóknach mięśniowych. To właśnie temu zawdzięcza swoją czerwoną barwę. Charakteryzuje się też większą zawartością cholesterolu i tłuszczu.

TVP koncertWidzowie TVP mocno oburzeni, nie wierzyli własnym oczom. Afera po wczorajszym incydencie na antenieCzytaj dalej

Czerwone mięso może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Tłuszczowe kwasy nasycone, które występują w czerwonym mięsie, uznawane są za niezdrowe tłuszcze prowadzące do chorób serca, nadwagi, a także otyłości i cukrzycy. Są to jednak kwasy potrzebne do tego, by organizm mógł normalnie funkcjonować. Mięso samo w sobie nie szkodzi, ale nieumiarkowanie w jego spożywaniu przynosi opłakane skutki. Jedzenie czerwonego mięsa codziennie lub kilka razy w tygodniu może znacznie zwiększyć szansę wystąpienia wielu schorzeń. Największe zagrożenie dla zdrowia niosą zaś wyroby przetworzone.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Małgorzata Rozenek podzieliła się wzruszającymi słowamiCała prawda wyszła na jaw. Rozenek i Lewandowska nie mogły powstrzymać łez, nikt wcześniej nie wiedziałCzytaj dalej

Mięso, które zostały przetworzone, takie jak kiełbasy, konserwy, szynki czy parówki i gotowe potrawy, są o wiele bardziej szkodliwe. Produkty takie zawierają bardzo dużo konserwantów, soli, a także tłuszczu. Bardzo często jest to też mięso gorszej jakości. Wędzenie, peklowanie oraz konserwowanie sprawiają, że azotany zawarte w mięsie zmieniają się w nitrozaminy. Te z kolei mają już działanie rakotwórcze.

Dzisiaj grzeje:

1. Morawiecki powiedział o ostatecznej decyzji ws. szkół. Poznaliśmy datę

2. Wielki sekret Jolanty Kwaśniewskiej wyszedł na jaw. „Zawsze byłam nieszczęśliwa”

Obróbka termiczna, taka jak smażenie lub grillowanie również powoduje wydzielanie się substancji rakotwórczych z powodu dymu oraz spalania się tłuszczu. Całkowite odstawienie mięsa nie jest konieczne, ponieważ ma ono wiele substancji odżywczych. Ważne, by zachować umiar oraz przygotowywać je w odpowiedni sposób.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Wiadomość, na którą czekało wielu. Premier Morawiecki zdradził, kiedy uczniowie mogą wrócić do szkół
  2. Nie żyje 23-letni piłkarz. Zagadkowe okoliczności śmierci młodego zawodnika, policja bada sprawę
  3. Premier oficjalnie powiedział, kiedy będzie można pożegnać maseczki. Polacy długo czekali
  4. Nowy, niepokojący objaw koronawirusa. Włoscy naukowcy ostrzegają
  5. Wielu będzie porażonych, znamy już powód, dla którego Doda nie ma dzieci. Prawda jest inna, niż wszyscy myśleli
  6. Po ile u was kosztują truskawki? Ceny szybko się zmieniają, mamy dobre wieści

Niewiarygodne jak jej syn został potraktowany w szkoleMama niespodziewanie odwiedziła syna w szkole. Zobaczyła, co mu zrobił nauczyciel i natychmiast wyciągnęła telefonCzytaj dalej

źródło: Interia

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News