Nieziemski patent na soczyste pieczone mięso. Sekretem jest jeden zaskakujący składnik, na pewno masz w domu

Nieziemski patent na soczyste pieczone mięso. Sekretem jest jeden zaskakujący składnik, na pewno masz w domu Źródło: unsplash.com José Ignacio Pompé

Obłędne mięso, jednocześnie kruche i soczyste. Wystarczy dodać jeden składnik, by osiągnąć najlepszy smak.

Pieczone mięso, jakiego jeszcze nie jadłeś. Nieziemsko proste w przygotowaniu, a do tego ma ,smak, który zachwyci każdego. Sekretny składnik jest kluczem do sukcesu, choć może wydawać się dość zaskakujący. 

Nieziemski patent na pieczone mięso. Kruche i soczyste, a sekret tkwi w jednym składniku 

Jeżeli chcesz zachwycić swoją rodzinę obłędnie pysznym obiadem koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Pieczone mięso, które za każdym razem wychodzi pyszne, to absolutny hit, któremu nie będziesz w stanie się oprzeć. Przygotowanie jest banalnie proste. By cieszyć się przepysznym daniem wystarczy do marynowania dodać odrobinę octu jabłkowego lub balsamicznego. Możesz być pewny, że ten niepozorny składnik zupełnie odmieni finalny smak. 

Lista składników na obłędne pieczone mięso:

  • 1,5 kg kawałka mięsa wieprzowego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego.
  • 2-3 ziarenka pieprzu czarnego.
  • szczypta chili,
  • 3 łyżki oleju.
  • jedna czwarta szklanki octu jabłkowego lub balsamicznego,
  • szczypta soli, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka płaska sproszkowanej papryki słodkiej.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Pyszny obiad w kilka minut 

Choć lista składników może wydawać się dość długa, przygotowanie jest w rzeczywistości jest zdumiewająco proste i zajmuje tylko chwilę. Umyte i dokładnie osuszone mięso natrzyj solą. Liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i rozmaryn zmiel w młynku, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso.  Dodaj pozostałe składniki marynaty (prócz czosnku oraz słodkiej papryki) i dokładnie wymieszaj. Włóż do środka mięso i starannie obtocz je w marynacie. 

Dzisiaj grzeje: 1.Stało się, 13. emerytura jednak nie dla wszystkich. Wiadomo, kto nie dostanie pieniędzy

2. Dziś Polska przekroczyła smutną granicę. Nowe zakażenia, kolejni zmarli, prognozy nie są optymistyczne

Następny krok to nakłucie mięsa. Potrzebujesz do tego patyczków do szaszłyków - wystarczy dość gęsto wbić je w mięso tak, by przebiło je na wylot. Znów obtocz mięso w marynacie, mocno je ściskając, by przyprawy dostały się również do wnętrza. Przykryj naczynie i wstaw je do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij z mięsa wykałaczki, a w dziurki włóż obrane ząbki czosnku. Całość posyp z wierzchu słodką papryką i wstaw do zimnego piekarnika. Pamiętaj, to bardzo ważne - piekarnik nie może być nagrzany, bo naczynie może pęknąć. Temperaturę ustaw na najwyższą, po około 30 minutach zmniejsz ją do 170 stopni i piecz pod przykryciem jeszcze około 40 minut. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Koronawirus może wrócić w przyszłym roku? Wirusolog tłumaczy
  2. Nie żyje ikoniczna postać angielskiej piłki nożnej. Zmarł na wirusa w młodym wieku, oficjalny komunikat klubu
  3. Husky zakradł się do łóżka dziecka. Chwilę potem stała się niesamowita rzecz, nagranie pokochały miliony internautów
  4. 45 nowych przypadków koronawirusa w Polsce. Najgorsza sytuacja w kilku województwach
  5. Córka Zbigniewa Wodeckiego w końcu przerwała milczenie. Ujawniła długo skrywany sekret
  6. Partner Magdy Gessler jest lekarzem. Przekazała przykre wieści o jego pracy, jest jej smutno

Źródło: haps

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News