Polacy masowo wyrzucają jedną część kurczaka. Niesłusznie, ma zbawienne właściwości

Polacy masowo wyrzucają jedną część kurczaka. Niesłusznie, ma zbawienne właściwości Źródło: Screen wp.pl

Mięso z kurczaka często gości na stołach Polaków. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Okazuje się, że podczas przygotowywania kurczaka na obiad nie warto pozbywać się jednej z jego części, która zwykle ląduje w koszu. Specjaliści przekonują, że to duży błąd, bo ma ona wspaniałe właściwości odżywcze dla naszego organizmu.

Mięso z kurczaka to jeden z najpopularniejszych produktów, po które sięgają Polacy w trakcie przygotowywania obiadu. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Niestety, wiele osób pochopnie pozbywa się z talerza jednej z jego części. Okazuje się, że nie powinna lądować w koszu, bo ma zbawienne właściwości.

Mięso z kurczaka często gości na polskich stołach

Wielu Polaków regularnie przyrządza na obiad mięso z kurczaka. Niemal każdy wielbiciel kurczaka ma swoja ulubioną część mięsa, po którą sięga z największą ochotą. Jedni wolą soczyste udko, innym zdecydowanie bardziej smakuje chuda pierś. Jednak niezależnie od preferencji, wiele osób popełnia ogromny błąd i pochopnie pozbywa się z talerza chrupiącej skórki z kurczaka.

Choć skóra z kurczaka powszechnie uważana jest za szkodliwą i kaloryczną, okazuje się, że ma wiele wspaniałych właściwości cennych dla naszego organizmu. Usuwanie tej części kurczaka ze swojej diety wcale nie jest tak korzystne, jak sądzi wiele osób.

Skórka z mięsa kurczaka ma wspaniałe właściwości dla naszego organizmu

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Skórka z kurczaka zawiera ważny dla organizmu kwas tłuszczowy omega-6, który można znaleźć również w mięsie ryb. Dodatkowo nienasycone kwasy tłuszczowe, które spożywamy wraz ze skórą kurczaka, korzystnie wpływają m.in. na pracę serca oraz wspomagają wchłanianie się witamin do organizmu.

Dzisiaj grzeje: 1. Polacy dostają pilne SMS-y. Ministerstwo apeluje, koniec już za kilka dni

2. Sąsiedzi grożą ratownikowi. "Następnym razem spalimy samochód i mieszkanie"

Pozbywając się chrupiącej skórki z kurczaka oszczędzamy około 50 kalorii, jednak jest to niewiele, jeśli weźmiemy pod uwagę korzyści, jakie daje nam jej spożycie. Dodatkowo, w skórce tkwi smak potrawy, ponieważ to właśnie ona ma bezpośredni kontakt z przyprawami i marynatą, którą otaczamy kurczaka przed pieczeniem lub smażeniem. Specjaliści przekonują, że w przypadku kiedy mięso z kurczaka spożywamy tylko od czasu do czasu, nie ma potrzeby, by rezygnować z jedzenia pysznej wypieczonej skórki.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Jedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadach
  2. Tragiczna wiadomość obiegła całą Polskę. W Tatrach odnaleziono ciała Bartosza Apanasiewicza i jego partnerki
  3. Rząd ma czas tylko do północy, żeby znieść ważny zakaz. Od decyzji zależy los wielu Polaków
  4. W przedszkolu zainstalowano kamerę. Tego samego dnia doszło do porażającej sceny, wszystko się nagrało
  5. Wnuk byłego prezydenta został skazany. Więzienie i kara finansowa za dwa pobicia
  6. Ewa Farna z Kubą Wojewódzkim? W sieci pojawiło się nagranie prosto z łóżka, piosenkarka nie nudziła się przez całą noc

Źródło: WP

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News