Bajecznie prosty sposób na sprawdzenie świeżości mięsa. Już nikt cię nie oszuka

Bajecznie prosty sposób na sprawdzenie świeżości mięsa. Już nikt cię nie oszuka Źródło: .

Jeśli chcemy, żeby nasze dania były smaczne i zdrowe, mięso musi być świeże. Jak to sprawdzić? Istnieje bardzo prosty sposób.

Jeśli często kupujecie mięso, powinniście upewnić się, że jest świeże. Dzięki temu potrawy będą nie tylko dużo smaczniejsze, ale - przede wszystkim - zdrowe i pożywne. Dzięki tej metodzie będziecie mieli stuprocentową pewność.

Mięso może stanowić bazę wielu smakowitych dań. Przygotujemy z niego tatar, pieczenie oraz buliony. Jednak nieważne, jak bardzo byśmy się starali, nieświeży produkt zawsze zepsuje jakość potraw. Zjedzenie zepsutego mięsa może również wywołać poważne zatrucie pokarmowe. Dlatego zawsze warto się upewnić, że jest świeże. Na szczęście są na to metody i nie musimy zdawać się jedynie na uczciwość sprzedawcy.

Prostu sposób na to, by sprawdzić, czy mięso jest świeże

Jeśli chcemy przyrządzić pyszny tatar lub soczystą pieczeń, mięso w naszej kuchni musi być - przede wszystkim - świeże. Często jednak sprzedawcy starają się zamaskować fakt, że ich produkt jest po terminie i zaczął się psuć. Mają na to wiele efektywnych sposobów. Często mielą mięso lub wcześniej je marynują, by intensywny aromat przypraw ukrył nieprzyjemną woń zepsucia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Możemy jednak sprawdzić, czy mięso jest świeże, by nie doświadczyć rozczarowania. Kiepski smak potrawy, do przygotowania której użyliśmy zepsutego produktu to nasze najmniejsze zmartwienie. Skutki mogą być dużo niebezpieczniejsze. Nieświeże mięso może wywołać m.in. bardzo silne zatrucie pokarmowe. Dlatego najlepiej przed gotowaniem użyć tej prostej metody, by nie mieć wątpliwości.

Dzisiaj grzeje: 1. Koszmar na Broad Peaku. Denis Urubko zwieziony z lawiną w czasie ataku szczytowego

2. Cała Polska do końca miała nadzieję, że jednak się uda. Niestety, nie żyje

Przed zaczęciem gotowania, powinniśmy dokładnie sprawdzić nasze mięso. Oczywiście można je powąchać, ale jest dużo lepszy sposób. Produkt najlepiej lekko nacisnąć palcem i obserwować, jak reaguje. Jeśli po dotknięciu mięso zmienia barwę na szarą lub zieloną, nie nadaje się już do spożycia. Oślizgła powierzchnia, lepki i mętny tłuszcz to również cechy nieświeżego produktu. Niestety w takie sytuacji jedyne co możemy z nim zrobić, to wyrzucić.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Magda Gessler oszukiwała wszystkich? Była pracownica twierdzi, że widziała wszystko i przerwała milczenie
  2. Zostały dwa tygodnie złożenie ważnego oświadczenia. Jeśli nie dopełnisz obowiązku ZUS rozpocznie postępowanie
  3. Rosół z kluskami francuskimi będzie jeszcze lepszy niż ze zwykłym makaronem. Bajecznie prosty przepis na niebo w gębie
  4. Każdego może spotkać, 4-letnią Maję zabolały jedynie nogi. Diagnoza była druzgocąca
  5. Północ sparaliżowana, żywioł jest bezlitosny. Synoptycy IMGW nie mają dobrych wiadomości

źródło: Kuchnia Lidla

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News