Czy jedzenie mięsa jest bezpieczne pod względem zakażenia wirusem? Epidemiolog nie pozostawia wątpliwości

Czy jedzenie mięsa jest bezpieczne pod względem zakażenia wirusem? Epidemiolog nie pozostawia wątpliwości Źródło: pixabay webandi

Mięso jest jednym z najszybciej rozchodzących się obecnie produktów. W jednym z wywiadów epidemiolog odpowiedział na pojawiające się obawy związane z jego spożywaniem. Fachowiec postanowił realnie spojrzeć na problem oraz niepewności, które się pojawiły.

Mięso w obliczu paniki, która wybuchła, stało się produktem, po który Polacy ustawiają się w gigantycznych kolejkach. Ostatnio pojawiło się jednak pewne stwierdzenie, które zaniepokoiło tych, którzy już zrobili zapasy. Czy mięso w obliczu wirusa jest bezpieczne? 

Mięso jest masowo wykupywane ze sklepów

Mięso to podstawowy produkt spożywczy większości Polaków, nic więc dziwnego, że wielu nie wyobraża sobie bez niego dobrze zaopatrzonej spiżarni. Kolejki, w których trzeba obecnie stać, aby dostać ten produkt są niebywale długie, jednak konsumenci godzą się z tym i grzecznie wyczekują, aż różnej maści mięso wyląduje w ich koszyku. Drób, wołowina czy wieprzowina w zatrważającym tempie znikają z półek sklepowych jednak czy w związku z pojawieniem się wirusa COVID-19 jego spożywanie jest bezpieczne? Na to pytanie odpowiedział na antenie TVN epidemiolog.

DALSZY CIĄG TEKSTU POD GALERIĄ

Czy możliwe jest zarażenie się poprzez kontakt z mięsem?

Niepokój jaki pojawił się spowodowany jest niepewnością, czy obróbka termiczna jest w stanie poradzić sobie z zaistniałym zagrożeniem. Dodatkowym niebezpieczeństwem jest to, że w sklepach także pracują ludzie, którzy nawet nie mając świadomości mogą przenosić wirusa i spowodować jego pojawienie się na zakupionym produkcie. Może on drogą kropelkową lub w skutek niedostatecznej dbałości o higienę zaczepić się na mięsie i w skutek tego nieświadomy konsument przyniesie go ze sobą narażając wszystkich domowników.

Dzisiaj grzeje: 1. Szpitale rozsyłają pilne SMS-y do Polaków. Komunikat najwyższej rangi

2. Oficjalny komunikat sklepów ws. zamknięcia. Ważne: już wiadomo, czy trzeba robić zapasy i gdzie

Istnieją pewne przeciwskazania

Epidemiolog zapytany na antenie TVN odpowiedział, że o ile poddając mięso obróbce termicznej takiej jak gotowanie czy pieczenie nie musimy się obawiać, gdyż zabije to mikroorganizmy, to już niezbyt dobrym pomysłem jest spożywanie go w formie surowej. Mięso, które możemy zjeść w formie tatara lub w sushi nie posiada gwarancji bycia wolnym od wirusa i istnieje szansa, że w skutek konsumpcji przedostanie się do naszego organizmu. Epidemiolog przypomniał również, że bardzo ważne jest to, aby po kontakcie z surowym produktem dokładnie myć nie tylko ręce, ale także wszystkie elementy wyposażenia z którymi miał kontakt. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ksiądz nie chce odwołać rekolekcji. Według niego gorszy od koronawirusa jest wirus atakujący duszę
  2. Polscy skoczkowie poddani kwarantannie. W izolatce również Adam Małysz
  3. Z ostatniej chwili: znany dziennikarz Polsatu na kwarantannie z podejrzeniem koronawirusa
  4. Niepokojąca wiadomość dot. 14-letniego syna Małgorzaty Rozenek. Radosław Majdan otrzymał dramatyczny telefon w jego sprawie
  5. Paraliż szpitala na południu Polski. Stwierdzono koronawirusa u lekarza
  6. Oficjalna wiadomość. Ważne zmiany dotyczące zakupów w Polsce

Źródło: Smakosze

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News