Zamawiasz mięso lub rybę w restauracjach? Dla własnego dobra lepiej wiedzieć, co naprawdę podają na talerzu, można się zdziwić
Lubisz jadać w restauracjach? Często odwiedzasz ulubione bary i budki z kebabem? Nie mamy dobrych wiadomości. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów ujawnił wyniki inspekcji, pokazując, co tak naprawdę podawane jest na talerzach w polskich restauracjach. Mięso, ryba i warzywa, które zostały poddane kontroli, wzbudziły wiele zastrzeżeń.
Kontrola Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów ujawniła porażającą prawdę na temat praktyk stosowanych w polskich restauracjach. Roczne podsumowanie wszystkich kontroli przeprowadzonych w zeszłym roku zaszokuje każdego konsumenta. Jakie nieprawidłowości wyszły na jaw? Okazuje się, że klienci niezmiernie rzadko otrzymują danie, które zamówili.
Czy zamówisz mięso, czy rybę prawdopodobnie i tak nie otrzymasz właściwego dania
Podczas ubiegłorocznych kontroli inspektorzy pojawili się w 169 restauracjach, z czego większość znajdowała się w kurortach, na stacjach benzynowych i dworcach. Dokładnie przyjrzano się ponad pięciu tysiącom dań, jakie znalazły się w kartach. Co szokujące, w ponad połowie doszukano się nieprawidłowości.
Największym problemem, jaki zauważyli inspektorzy podczas kontroli, były składniki potrawów, które praktycznie nie miały nic wspólnego z tym, co znajdowało się w menu. Przykładowo restauratorzy zachęcali swoich klientów do skosztowania fileta z soli, a po zamówieniu okazało się, że na talerzu znajduje się filet, ale z limandy żółtopłetwej. Klienci kebabów nie otrzymywali baraniny, a mięso drobiowe i wołowe.
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:
Mięso o mniejszej wadze. Nieścisłości w oferowanych i wydawanych porcjach
Kolejne nieścisłości, jakie zostały zauważone podczas kontroli, dotyczyły wielkości porcji. Zdecydowanie częściej klienci otrzymywali mniejsze kawałki mięsa czy ryby. Dla przykładu w jednym burgerze wołowym masa mięsa miała wynieść 300 gramów, a na talerzu lądowało zaledwie 217 gramów. Problemem okazał się także wykaz alergenów, który musi znajdować się w każdym lokalu gastronomicznym. Niestety, restauratorzy pomimo szczegółowych przepisów, wciąż nie przestrzegają wytycznych.
Dzisiaj grzeje:
1. Zaskakujące oświadczenie szefa PKW tuż przed wyborami. Nie spodziewał się podobnego obrotu spraw
2. GIS wydał pilne ostrzeżenie. Każdy powinien się z nim zapoznać
Ponadto inspektorzy z UOKiK zauważyli, że w wielu restauracjach posiłki przygotowywane są z przeterminowanych produktów. Restauratorzy często w sposób nieprawidłowy przechowują dania i nie spełniają wymogów sanitarnych. Klienci, jedzący w polskich restauracjach muszą pamiętać, że restauratorzy mają wobec nich szereg obowiązków. Najważniejszymi są znajomość ceny dania, a także pełnego składu, w tym składników alergennych.
Najlepsze newsy dnia:
- Legia Warszawa świętuje mistrzostwo w wyjątkowy sposób. Wszystko wyglądało inaczej niż zawsze, zabawa potrwa do rana (WIDEO)
- Kelner zobaczył tajemniczą karteczkę na stoliku, od razu zaczął płakać. Powodem zostawiony obok rachunek klienta
- Pamiętacie "Cudowne lata"? Padniecie, kiedy zobaczycie, jak dzisiaj wygląda Kevin
- Smutne sceny w Tatrach. Koń przewrócił się podczas pracy, zatrważająca reakcja dorożkarza
- Chłopak z zespołem Downa zaprosił dziewczynę na szkolny bal. Po wszystkim napisała powalające słowa, wszyscy czytali je ze łzami w oczach
- Śmierć ukochanej córki, a teraz znów smutna wiadomość. Ewa Bem przeżywa trudne chwile
Źródło: WP
