Mało kto wie, do czego służy wkładka pod paczkowanym mięsem. Odechciewa się jeść, producenci milczą na ten temat

Mało kto wie, do czego służy wkładka pod paczkowanym mięsem. Odechciewa się jeść, producenci milczą na ten temat Źródło: Pikio.pl

Mięso sprzedawane w supermarketach najczęściej zamknięte jest w plastikowe opakowania. W środku znajdują się podkładki, na które niewiele osób zwraca uwagę.

Mięso jest podstawą jadłospisu wielu osób. Jednak nie każdy dba o jakość kupowanego jedzenia. Wiele osób wybiera produkty powszechnie dostępne w supermarketach. Paczkowane mięso może być dla naszego zdrowia bardzo niekorzystnym wyborem, a wszystkiemu winna jest niepozorna wkładka wewnątrz opakowania.

Mięso w paczce ma pod spodem podkładkę

Jeśli przyjrzymy się dokładnie mięsu, które kupujemy w foliowych opakowaniach, zauważymy, że wewnątrz każdego z nich z reguły znajduje się biała wkładka. Wygląda jak kawałek papieru albo chłonnej ściereczki. Wiele osób przyzwyczaiła się do jej obecności i nawet nie zadaje sobie pytania, po co producenci umieszczają ją w opakowaniu razem ze swoim produktem. Dla producentów mięsa ta powszechna niewiedza jest błogosławieństwem, inaczej ich wyroby nie sprzedawałyby się tak dobrze.

Prawda o wkładce w paczkowanym mięsie jest wstrząsająca. Warto wiedzieć, dlaczego znajduje się w środku i jakie jest jej zadanie, abyśmy mogli uniknąć negatywnych konsekwencji zdrowotnych wynikających z kupowania takich produktów.

Podkładka w mięsie zawiera substancje chemiczne, które mogą być szkodliwe dla naszego organizmu

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Podkładki mają za zadanie pochłaniać nieprzyjemny zapach i różne wydzieliny, które pojawiają się na mięsie w miarę upływu czasu. Dodatkowo nasączone są chemikaliami mającymi sprawić, aby mięso dłużej zachowywało swoją świeżość. Często ich krawędzie nie są zabezpieczone, więc wszystkie substancje, którymi są nasączone, przedostają się bezpośrednio do spożywanego przez nas mięsa. To może wywołać wiele zdrowotnych komplikacji, począwszy od niestrawności czy bólów żołądka.

Dzisiaj grzeje: 1. Zła informacja dla wszystkich posiadaczy kont w bankach. Podjęto już decyzję

2.Sprawdzają, czy klienci noszą maseczki. Policyjne kontrole pod galeriami handlowymi

W białych wkładkach znajduje się m.in. poliakrylan sodu, który znajduje się również w pieluchach. Może być bardzo niebezpieczny, kiedy wejdzie w reakcję chemiczną z innymi substancjami. Na rynku dostępne są również nieco zdrowsze absorbery do mięsa, tj. podkłady z celulozy lub podkładki żelowe ze szczelnie zamkniętymi krawędziami. Przy następnej wizycie w markecie warto zwrócić uwagę na to, co znajduję się w opakowaniu z mięsem, które chcemy kupić.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zdjęcie trafiło do sieci, widać wszystko. Nagle z wody cała mokra wyszła Magda Gessler
  2. Polskie media podały najgorszą możliwość. Nie żyje Krzysztof Cukier, Zakopane pogrążone w żałobie
  3. W życie weszły duże zmiany ws. rejestracji u lekarzy. NFZ radzi pacjentom
  4. Beata Kozidrak przerwała w końcu milczenie. Bardzo smutne słowa
  5. Masz telefon w jednej z największych sieci w Polsce? Należy ci się zwrot pieniędzy
  6. Dagmara postanowiła zakończyć swój romans. Kilka dni później poszła do lekarza i miała łzy w oczach, powalająca diagnoza

źródło: Styl pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News