Kucharze łapią się za głowy, widząc, jak Polacy smażą mięso. Większość popełnia dwa poważne błędy

Kucharze łapią się za głowy, widząc, jak Polacy smażą mięso. Większość popełnia dwa poważne błędy Źródło: Pixabay.com moerschy

Mięso mimo zmieniających się trendów i coraz większego zainteresowania roślinnymi alternatywami, wciąż jest jednym z podstawowych elementów diety. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez soczystego kotleta, ale jednocześnie kucharze przyglądający się naszym poczynaniom w kuchni nie mogą znieść podstawowych błędów jakie popełniamy w trakcie ich obróbki.

Mięso często ląduje na naszych talerzach, a to jak bardzo jesteśmy do niego przyzwyczajeni obrazuje fakt, iż jednym z najbardziej klasycznych polskich dań jest kotlet schabowy. Warto jednak wiedzieć, jak w kuchni wyczarować prawdziwe cudo, a nie z trudem przeżuwać gumowatą podeszwę. Wystarczy przestać popełniać kilka prostych błędów, to prawdziwe podstawy gotowania.

Nie jest ważne, jak często przygotowujesz mięso, ważne czy znasz podstawy gotowania

Mięso to jeden z najchętniej wybieranych przez nas składników i często można usłyszeć, że trudno zepsuć przysłowiowego kotleta. Jednak jest to teza rozmijająca się z prawdą, więc wszyscy adepci sztuki kulinarnej powinni wyciągnąć teraz notesy i zapisać rady co do tego, jak sprawić, aby mięso smakowało tak jak powinno. Chociaż rady udzielane przez szefów kuchni nie są skomplikowane, to nie od dziś wiadomo, że bez solidnych fundamentów efekty naszych kulinarnych poczynań mogą nie przypaść do gustu wszystkim. Seret tkwi w szczegółach, dlatego warto wiedzieć, jakie dwa poważne błędy najczęściej popełniają Polacy, smażąc mięso.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Chrupiąca skórka i soczyste mięso to marzenie każdego kucharza

Mięso serwowane gościom czy też samemu sobie zawsze powinno rozpieszczać nasze kubki smakowe i będzie to zdecydowanie łatwiejsze do osiągnięcia, jeśli zapamiętasz dwie rzeczy. Przede wszystkim pamiętaj, aby patelnia była dobrze rozgrzana, a wylany na nią tłuszcz miał czas osiągnąć odpowiednią temperaturę. Jeśli zazwyczaj tego nie robicie, to pewnie macie spory problem z przewróceniem kotleta na druga stronę. Dodatkowym skutkiem tego zaniedbania będzie gumowata skórka ociekająca tłuszczem. Tłuszcz wniknie także do środka kotleta, ponieważ mięso z powodu zbyt niskiej temperatury nie będzie się smażyć, a wchłaniać otaczającą go ciecz. To znacznie zwiększy kaloryczność waszego dania. To jednak nie jedyny karygodny błąd popełniany przez Polaków.

Dzisiaj grzeje: 1. Z ostatniej chwili: Minister zdrowia nagle wprowadza nowe zasady w całej Polsce

2. Ważny komunikat Łukasza Szumowskiego. Szczepienia na koronawirusa będą obowiązkowe?

Koniecznie unikaj tego w kuchni

Druga wprawiająca kucharzy w osłupienie praktyka to wrzucanie przez nas na patelnię zbyt wielu rzeczy na raz. Kiedy mięso się smaży wypływają z niego soki, a gdy tych jest zbyt dużo nie mają żadnej szansy na odparowanie. Prowadzi to do tego, że zamiast usmażyć kotlety, zaserwujecie gościom danie duszone. Podobny efekt osiągnięcie, gdy będziecie nakłuwać mięso widelcem. Następnym razem postarajcie się postępować według zaleceń szefów kuchni i cieszcie się wyśmienitym smakiem potraw.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Niepozorny szkodnik potrafi zdemolować cały ogród. Zwalczysz go za pomocą oleju
  2. Słynny zawodnik zginął w potwornej katastrofie. Razem z nim odeszła trójka jego dzieci
  3. Polskę obiegła bardzo smutna wiadomość. Nie żyje znakomity aktor
  4. Katarzyna Cichopek miała wypadek na planie „M jak miłość”. Dramatyczne sceny podczas relacji na żywo
  5. Rekordowo wysokie wydatki państwa na Kościół. Ujawniono kwotę, zwala z nóg
  6. Pilne: Minister edukacji zabrał głos. Już wiadomo, co dalej z polskimi uczniami

Źródło: Smaker

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News