Podczas smażenia mięsa mielonego widzisz na patelni wodę? Wyjaśnienie zwala z nóg, gospodynie unikają błędu za wszelką cenę

Podczas smażenia mięsa mielonego widzisz na patelni wodę? Wyjaśnienie zwala z nóg, gospodynie unikają błędu za wszelką cenę Źródło: Pixabay.com moerschy

Mięso mielone może wydzielać dużo wody podczas obróbki termicznej na patelni. Wytłumaczenie tego zjawiska jest zaskakujące, warto zastosować się do porady, by podczas gotowania uniknąć tego karygodnego błędu.

Mięso mielone podczas smażenia może wydzielać dużo wody, a wytłumaczenie tego zjawiska jest zaskakujące. Jeśli zauważysz na patelni nadmiar płynu, oznacza to, że popełniłeś ogromny błąd. Lepiej go unikać, bo może zupełnie zepsuć nam smak potrawy.

Mięso może wydzielać dużo wody podczas smażenia na patelni

Zdarza się, że podczas smażenia mięsa mielonego na patelni zauważamy duży wyciek płynu, a mięso zamiast ładnie przysmażyć się na tłuszczu, zaczyna się gotować. W takich przypadkach niedoświadczeni kucharze najczęściej winą obarczają kiepska jakość produktu. Okazuje się jednak, że zwykle to nie samo mięso, a sposób jego przygotowania jest odpowiedzialny za to zjawisko. Wytłumaczenie tego fenomenu jest zaskakujące, warto to wiedzieć, by nie popełniać karygodnego błędu.

Za dużą ilość płynu wyciekająca z mięsa podczas smażenia może odpowiadać zbyt duża ilość produktu, która jednorazowo wykładamy na rozgrzaną patelnie. Jeśli mięsa będzie za dużo, temperatura w naczyniu gwałtownie spadnie, co spowoduje, że smażone mięso nie zdąży się "zamknąć" i straci cześć płynów, które nadają mu soczystości. 

Jeśli mięso zostanie źle obrobione termicznie, może stać się suche i niesmaczne

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Warto pamiętać również o tym, że chude mięso o niskiej zawartości tłuszczu pochodzi z tzw. mięśni szkieletowych, które w dużej części składają się właśnie z wody. W przypadku nieprawidłowego sposobu obróbki termicznej produktu, może on stracić zbyt dużo wody i stać się suchy, co z kolei może popsuć nam cały smak potrawy.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje jedna z najbardziej lubianych uczestniczek show stacji TVN-u. Fani pogrążeni w smutku

2. 4-latek trafił w ręce prawdziwych potworów. Zamiast opieki otrzymał tortury, których niestety nie wytrzymał

By zapobiec utracie wilgotności mięsa, należy pamiętać, by zawsze smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni. W przypadku, kiedy mamy do przygotowania dużą porcję mięsa, powinniśmy robić to stopniowo. Najlepiej podzielić produkt na części i dokładać na patelnie kolejną porcję dopiero wtedy, kiedy pierwsza będzie już dobrze ścięta. W ten sposób nasze mięso pozostanie soczyste i wilgotne.

Najlepsze newsy dnia:

  1. GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterie
  2. Robert Lewandowski powalczy dziś o kolejny rekord. Wystarczy jeden gol, by zapisał się w historii
  3. Ministerstwo Zdrowia wydało ważny komunikat. Dotyczy wszystkich Polaków, nie chodzi o koronawirusa
  4. Po kryjomu zrobił swojej mamie zdjęcie na plaży. Zobaczyła je i niemal dostała apopleksji
  5. Nagle usłyszała krzyk męża z łazienki. Natychmiast weszła, ale widok przerósł jej najśmielsze oczekiwania
  6. Dramat na wiecu Andrzeja Dudy. Zaatakowano dziennikarza, interweniowała policja

Źródło: Pomysłodawcy

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News