Zwykłe kotlety mielone odchodzą do lamusa. Wystarczy jeden, tani składnik, a już nigdy nie będziesz ich robić inaczej

Zwykłe kotlety mielone odchodzą do lamusa. Wystarczy jeden, tani składnik, a już nigdy nie będziesz ich robić inaczej Źródło: Pixabay.com HolgersFotografie

Mięso na kotlety mielone może być wykorzystane w zupełnie inny sposób. Wszystko dzięki jednemu, taniemu składnikowi, który kompletnie zmieni twoje podejście do tego popularnego jedzenia.

Mięso przerobione na standardowe kotlety mielone to już klasyka polskiej kuchni. Jednak ciągłe jedzenie tego samego potrafi zmęczyć, dlatego warto rozglądać się za urozmaiceniami popularnych przepisów. Dzięki jednemu składnikowi kompletnie zmienisz swoje podejście do przygotowywania mielonych.

Mięso na mielone, przyrządzone w zupełnie inny sposób

Zamiast zwyczajnych kotletów mielonych, można przygotować mięsne placki, które zaskakują świetnym smakiem. Do ich przygotowania będziemy potrzebować 500 g mielonego mięsa, z indyka lub kurczaka. Oprócz tego przyda nam się cebula, 2-4 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia, sól i pieprz. Pamiętajmy również o kluczowym składniku, kefirze, wystarczy 250 ml.

Zaczynamy od obierania cebuli, następnie musimy ją albo zetrzeć na tarce, albo zmiksować na drobne purée. Mięso mielimy standardowo w maszynce, później dodajemy do niego zmiksowaną cebulę. Wbijamy także jajko oraz wrzucamy całe 250 ml kefiru. Następnie ubijamy do uzyskania jednolitej masy.

Po wyrobieniu masy przechodzimy do kolejnych kroków

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Gdy już wyrobimy masę, dodajemy dwie łyżki mąki i znowu mieszamy, tak aby konsystencja ciasta była podobna do tej, z której robi się placki ziemniaczane. Masa nie może być rzadka, możemy sprawdzić to łyżką. Jeśli z niej spływa, dodajemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy. 

Dzisiaj grzeje: 1. Tragiczna śmierć z samego rana, ogromny żal. Antoni Macierewicz poinformował o wielkiej stracie
2. Media dotarły do sąsiadów Szumowskiego. Na jaw wyszła cała prawda na temat Ministra Zdrowia

Gdy uzyskamy idealną konsystencję, formujemy z masy placki. Następnie rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy placuszki na jej powierzchnię. Obsmażamy je, aż się zarumienią, potem przerzucamy na drugą stronę i robimy to samo. Gdy zarumienią się z obu stron, są gotowe do podania.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Wirusolog z Niemiec twierdzi, że koronawirus roznosi się w zupełnie inny sposób niż wszyscy myślą. Badania oparł na zakażonych mieszkańcach
  2. Trener reprezentacji Polski pokonał koronawirusa. Świetne informacje dla kibiców w całym kraju
  3. Po wielu godzinach milczenia ministerstwo zdrowia wydało ważne oświadczenie. Wiadomo, dlaczego wczoraj nie podano wieczornych danych
  4. Miliony widzów TVN usłyszało przejmujące słowa. Szumowski potwierdził: "Weszliśmy w nowy, kolejny etap zakażeń"
  5. Duda zdradził nieznane fakty na temat katastrofy smoleńskiej. Nad trumną Kaczyńskiej doszło do niebywałej sytuacji
  6. Ważne dla wszystkich. Jutro Lidl, Biedronka, Dino, Żabka i Kaufland będą pracować inaczej niż zwykle

Źródło: Beszamel SE

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News