Kultowy schabowy zniknie z polskich stołów? Kuriozalny powód, Polacy obejdą się smakiem

Kultowy schabowy zniknie z polskich stołów? Kuriozalny powód, Polacy obejdą się smakiem Źródło: Shutterstock

Mięso to jeden z głównych składników diety każdego Polaka. Ciężko wyobrazić sobie prawdziwy polski obiad bez schabowego, pulpecików czy kotletów mielonych. Wkrótce może się to jednak zmienić i ziści się najgorszy scenariusz - schabowy zniknie z naszych stołów.

Mięso, zwłaszcza dobrze przyrządzone, cieszy nasze kubki smakowe. Trudno wyobrazić sobie ważna uroczystość albo rodzinny obiad bez dobrze przygotowanego mięsa. Okazuje się, że niedługo będziemy musieli zmienić nasze wyobrażenie o domowym obiedzie. Soczyste kotleciki mielone, karkówka z grilla, pieczone udko z kurczaka lub polędwica na kanapce mogą niedługo zostać dla Polaków tylko odległymi wspomnieniami

Mięso tylko dla wybranych

Powodem całego dramatu jest Parlament Europejski, który 5 lutego będzie obradował nad wprowadzeniem ustawy środowiskowej, która miałaby narzucać producentom mięsa wyższe ceny. Założenie jest takie, że branża mięsna musi podwyższyć ceny, żeby zrekompensować ich emisję CO2 do atmosfery. 

Nową ustawę zaproponowali członkowie zielonych i socjaldemokratów. Oczekują oni, że ceny wołowiny i wieprzowiny(które wytwarzają najwięcej gazów CO2) wzrosną, co zmniejszy ich sprzedaż. Posłowie uważają, że wzrost cen mięsa zniechęci europejczyków do kupowania mięsa, a podwyższenie cen mięsa można zrekompensować obywatelom poprzez obniżenia stawek VAT lub dotacje konsumenckie na owoce i warzywa.

- Dochody z tytułu nowego podatku mogłyby wynieść 32,2 mld euro rocznie w 27 państwach członkowskich UE do 2030 roku. Zdaniem koalicji TAPP te środki mogły zostać wykorzystane przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej ekologiczne uprawy i hodowle – napisał biznes.radiozet.pl.

- Jeśli spożycie mięsa w UE zmniejszy się, a spożycie białka roślinnego wzrośnie, zmniejszą się również koszty opieki zdrowotnej, ponieważ Europejczycy spożywają około 50 procent więcej mięsa, niż rekomenduje się w zaleceniach żywieniowych. Możemy również zaoszczędzić miliardy euro rocznie dzięki niższym kosztom opieki zdrowotnej – szacuje Jeroom Remmers. 

Ceny mają zostać podwyższone o tyle, że przeciętny obywatel znacznie zmniejszy swoje spożycie mięsa, bo nie będzie go na nie po prostu stać. Dla Polaków oznacza to, że słynny schabowy może przestać być czymś oczywistym i stanie się rarytasem przeznaczonym tylko dla niektórych. 

DALSZY CIĄG TEKSTU POD GALERIĄ

Skutki spożywania mięsa odczuwamy wszyscy 

Według najnowszych badań, okazuje się, że przemysł mięsny ma dla środowiska gorsze skutki niż samochody, samoloty, a nawet dymiące fabryki. Według badań Uniwersytety w Oxfordzie, do nakarmienia zwierząt hodowlanych przeznaczamy aż 80% użytków rolnych. Pasza dla zwierząt hodowlanych zajmuje ogromne tereny, które można by przeznaczyć pod uprawę produktów, które służyłyby do bezpośredniej konsumpcji dla ludzi. Już 71% lasów deszczowych w Ameryce Południowej, często nazywanych płucami ziemi, zostało zamienionych w pastwiska, rancza i fermy hodowli bydła.

Dzisiaj grzeje: 1. Para młoda razem z gośćmi weselnymi zginęła na miejscu. Tragedia chwilę po ślubie

2. Sytuacja najgorsza od 50 lat. Oficjalne ostrzeżenie ministra, Polacy muszą się przygotować

Gazy cieplarniane wytwarzane przez przemysł mięsny to ponad 14,5% światowej emisji. Warto zaznaczyć, że cały transport emituje jedynie 14% z pośród wszystkich gazów. Ponadto do produkcji mięsa zużywa się niewiarygodne ilości słodkiej wody. Szacuje się, że rolnictwo pochłania 70% ludzkich zasobów wody pitnej. "Gazeta Wyborcza" szacuje, że do wyhodowania 1 kg wołowiny potrzeba 15,5 tys. litrów wody - czyli tyle, ile wody wypełnia niewielki basen.

Naukowcy wierzą, że zwierzęta hodowlane stanowią 86 % wszystkich żyjących zwierząt na świecie. Pozostałe 14% to dziko żyjące zwierzęta takie jak wilki, niedźwiedzie, słonie, myszy itp. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Owoce z małą zawartością cukru. Doskonale sprawdzą się podczas diety
  2. Od lutego setki tysięcy Polaków będzie płacić co miesiąc 1400 złotych. To najwyższa podwyżka od 10 lat
  3. Wystarczy zamrozić główkę kapusty. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
  4. Marcinkiewicz ogłosił ostateczną decyzję. Zaskakujący ruch
  5. Wielka kompromitacja księcia Karola. Królowa Elżbieta II mogła tylko westchnąć z politowaniem

źródło: Gazeta Wyborcza

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News