Całe życie źle obierasz mandarynki i nawet o tym nie wiesz. Popularna metoda sprawia, że stają się groźne dla zdrowia

Całe życie źle obierasz mandarynki i nawet o tym nie wiesz. Popularna metoda sprawia, że stają się groźne dla zdrowia Źródło: pixnio.com

Mandarynki to owoce zarówno bardzo smaczne, jak i bogate w witaminy. Nie wszyscy wiedzą, że mogą też mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Jak uniknąć zagrożenia?

Mandarynki - tak jak większość cytrusów - kojarzą się nam ze smacznym źródłem witamin. Często razem z pomarańczami pojawiają się w naszych domach podczas świąt. Ładny aromat i słodki smak sprawiają również, że nie trzeba do nich długo przekonywać nawet najbardziej wybrednych dzieci, które zajadając się tymi owocami, jednocześnie wzmacniają swoją odporność.

Świąteczne owoce często stanowią bazę bogatych w witaminy soków oraz smoothies.  Zastosowanie mandarynek jest znacznie większe. Zarówno całe kawałki, jak i sama skórka mogą sprawić, że ciasta będą jeszcze pyszniejsze. Natomiast wysuszone plastry świetnie sprawdzają się jako ozdoby, a nawet kolczyki.

Mandarynki mogą nam zaszkodzić

Powód, dla którego mandarynki - dotychczas postrzegane jedynie jako produkt, poprawiający naszą odporność - mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie, związany jest z ich transportem. Skórki tych owoców pokryte są licznymi środkami, których zadaniem jest zabezpieczenie cytrusów aż do momentu, kiedy pojawią się na sklepowych półkach. Chociaż nie znajdziemy ostrzegających informacji w marketach, te środki chroniące mogą nam naprawdę zaszkodzić.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Nawet dokładne obranie mandarynki nie daje nam stuprocentowej gwarancji na to, że niepożądane substancje nie dostaną się do naszego organizmu. Zabezpieczający wosk jest na tyle silny i trwały, że z łatwością może przenieść się na miąższ owoców. Dlatego warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, zanim zabierzemy do jedzenia tych przysmaków. Tym bardziej, że nieraz podajemy je dzieciom.

Dzisiaj grzeje: 1. Napad na polskich turystów za granicą. Przestępcy weszli do autokaru

2.  Wielka żałoba w rodzinie gwiazdy TVP i Polsatu. Po wygranej z ciężką chorobą przyszła pora na niespodziewany dramat

Aby bez obaw cieszyć się słodkim smakiem mandarynek, wystarczy dokładnie wyszorować je pod ciepłą wodą. To powinno wystarczyć, żeby zjeść te owoce bez ryzyka zatrucia. Inaczej ma się to jednak do kwestii wykorzystania skórki w kuchni. Ochronnego wosku pozbędziemy się dopiero, gdy wypłuczemy mandarynki w wodzie z kwaskiem cytrynowym, a następnie w mieszance z sodą. Po tym skórka jest gotowa do przyozdabiania naszych deserów.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Danuta Holecka wolałaby zapomnieć o nagraniu sprzed lat. Jej dziecko potrzebowało pomocy
  2. Rozliczenie z małżonkiem wcale nie takie proste. Łatwo możesz być oskarżony o fałszywe zeznania
  3. Królowa życia w szpitalu psychiatrycznym? W końcu musiało nastąpić, Jacek stracił cierpliwość
  4. Przytłaczające doniesienia o bohaterze Sanatorium miłości. Nagła, niebezpieczna operacja
  5. Miliony Polaków stracą fortunę. Najwyższa podwyżka składek od lat, zabiorą ci gigantyczne pieniądze

źródło:https://smaker.pl/newsy-co-warto-wiedziec-o-mandarynkach,1901488,a,.html#iwa_source=worthsee

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News