Czy makaron tuczy? Tylko jeśli popełnisz ten podstawowy błąd

Czy makaron tuczy? Tylko jeśli popełnisz ten podstawowy błąd Źródło: publicdomainpictures/monika_stawowy/

Czy makaron tuczy? Jeżeli choć raz zdarzyło ci się zadać to pytanie, jednak jak dotąd nie poznałeś odpowiedzi, koniecznie to przeczytaj. Dowiesz się, który najczęściej powielany błąd może sprawić, że nieoczekiwanie przybierzesz na wadze.

Makaron regularnie ląduje na stołach nie tylko Włochów, ale ludzi na całym świecie. Łatwość jego przygotowania, a przede wszystkim niekończąca się gama sposobów przyrządzania, sprawiają, że jest popularnym daniem na obiad. Jednak ci, którzy chcą przejść na zdrowszy tryb życia, często zaczynają się zastanawiać, czy makaron nie jest zbyt kaloryczny i czy nie powinni go wyeliminować ze swojego jadłospisu. Okazuje się, że tylko jeden z często powielanych błędów sprawia, że makaron rzeczywiście może być zbyt tuczący. 

Jaki makaron jeść, żeby nie przytyć? Oto często popełniany błąd

Boloński, carbonara, chiński – wszystkie te sosy są niezwykle tuczące i w dużym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała, jednak nie tylko one. Najczęściej powielanym błędem, przez który większość osób może nieoczekiwanie przytyć makaronu, jest też nieodpowiedni wybór jego gatunku. Nie chodzi oczywiście o kształt, lecz o to, z czego został zrobiony. 

Najlepszym rozwiązaniem są makarony pełnoziarniste, ponieważ zachowują najwięcej wartości odżywczych. Zawierają białko, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, magnez i miedź. Są również bogate w błonnik i mają niższy indeks glikemiczny. Nie oznacza to jednak, że każdy "jasny" makaron jest zły. Wiele zależy od tego, jak został przyrządzony i z czym go podajemy. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Ponieważ makarony z mąki pszennej są uboższe w wartości odżywcze, ich nadmierne spożycie przyczynia się do spowolnienia metabolizmu, co z kolei przekłada się na wzrost masy ciała. Makaron pełnoziarnisty czy gryczany zawsze będzie pod tym względem o wiele lepszym wyborem. Co więcej, choć zapewne niewielu zdawało sobie z tego sprawę, rozgotowany makaron jest bardziej kaloryczny, dlatego najlepiej przyrządzać go al dente. 

Dzisiaj grzeje: 1. Położyła niemowlaka do łóżeczka. Gdy chwilę później spojrzała na monitoring, stanęło jej serce. Ktoś leżał obok jej dziecka
2. Poniedziałek w Polsce rozpoczął się strasznie. Tragiczna informacja z polskiej miejscowości, odłamki porozrzucało na ogromną odległość

Kolejnym aspektem są wszelkiego rodzaju dodatki. Jeżeli wybierzesz już odpowiedni makaron i przyrządzisz go w opisany wyżej sposób, zwróć również uwagę na to, z czym go podajesz, a wcale nie będziesz musiał z niego rezygnować na czas diety. Nie stawiaj na gotowe sosy z puszki, słoika, czy co gorsza – torebki. Nie bój się przyrządzić go samodzielnie, bazując na zdrowych, niskokalorycznych składnikach. Dodawaj do niego jak najwięcej warzyw i przypraw oraz staraj się unikać tłuszczu. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Hojna waloryzacja zagrożona. 7 mln emerytów ma OGROMNY problem
  2. Ojciec przeczytał wiadomości swojej 7-letniej córki do koleżanki. W ostatniej chwili zadzwonił na policję
  3. Dotknęła go najpotworniejsza tragedia, jaka może spotkać ojca. Podjął decyzję życia, gdy żona zaczęła odchodzić od zmysłów
  4. Czy makaron tuczy? Tylko, jeśli popełnisz ten podstawowy błąd
  5. Niestety, nie istnieje żaden skuteczny lek. O diagnozie nieuleczalnej choroby Karolina Szostak dowiedziała się późno

Źródło: interia 

Następny artykuł