Przepyszny, zapomniany przepis na przysmak z czasów PRL. Wystarczą 4 składniki, palce lizać

Przepyszny, zapomniany przepis na przysmak z czasów PRL. Wystarczą 4 składniki, palce lizać Źródło: youtube Prosiaczek Sp. z o.o.

Makaron to bardzo wdzięczny produkt, który może zostać użyty na wiele sposobów. Wiele gospodyń, które musiały radzić sobie w kuchni w czasach PRL na pewno pamięta ten niesamowicie prosty przepis na obiad.

Makaron można przygotować zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Ten półprodukt, kojarzony głównie z Włochami, był prawdziwym klasykiem w czasach PRL i nasze mamy chętnie go wykorzystywały.

Makaron w kuchni ma każdy

Makaron kiedyś był robiony przez gospodynie domowe na bieżąco i trzeba przyznać, że przygotowany własnoręcznie smakuje niesamowicie, jednak obecnie w sklepach dostępnych jest tak wiele rodzajów, że mało kto ma ochotę zajmować się jego czasochłonnym przygotowaniem. Ten przepis na pewno sprawi, że w niejednym oku zakręci się łezka. Od razu przypomnimy sobie to zapomniane danie serwowane nam przez mamę. Potrzebujesz jedynie 4 składników, a makaron na pewno masz w swojej szafce.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Prosty przepis do przygotowania na dwa sposoby

Czego oprócz makaronu potrzebujesz? Do sklepowego wózka wrzuć jeszcze biały ser, boczek oraz sól. Jeśli masz ochotę, możesz dodatkowo użyć masła, ale nie jest to konieczne. Makaron, najlepiej kokardki, ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowany makaron połóż na talerzu, umieść na nim skwarki boczku, a wszystko posyp serem i dopraw solą do smaku. Dla smaku można wszystko polać roztopionym masłem, które mocniej scali całe danie.

Dzisiaj grzeje: 1. Ministerstwo Zdrowia właśnie poinformowało o kolejnych przypadkach koronawirusa w Polsce. Chorych coraz więcej

2. Zdradzała swojego męża. Przez nią i jej kochanka 2,5 tysiąca osób jest na kwarantannie z powodu koronawirusa

Drugi sposób podania 

Makaron można także zaserwować w inny sposób. Ugotowany dodaj do skwarek podgrzewanych na patelni i zmniejsz nieco ogień aby nie przypalić dania. Dodaj ser i dokładnie wymieszaj trzymając na ogniu jeszcze wszystko przez 2-3 minuty. Jeśli w tym przypadku również masz zamiar dodać masło, nie trzeba go uprzednio roztapiać. Pamiętaj o doprawieniu solą i oto jest! Danie, które wielu z was na pewno pamięta z dzieciństwa, jest gotowe. Może ktoś zdecyduje się zaskoczyć swoją mamę i przygotować jej obiad, którym to ona raczyła nas wiele lat temu. Aby nieco unowocześnić danie możemy przybrać je liśćmi świeżej bazylii. Smacznego!

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kto najczęściej choruje przez koronawirusa? Opublikowano najnowszy raport
  2. Nie żyje kultowa postać polskiej piłki nożnej. Kibice nie mogą powstrzymać łez, wielka strata
  3. Modlitwą chcieli przegonić koronawirusa. Efekt może okazać się tragiczny dla całego kraju
  4. Zdesperowany brat szuka swojej siostry. Udostępnił zdjęcie i błaga wszystkich o pomoc
  5. Para była na romantycznej randce, a obok nich paradowały piękne blondynki w bikini. Reakcja chłopaka rozkłada na łopatki
  6. Gessler pojęła co Polacy robią podczas kwarantanny i nie wytrzymała. Ma upokarzające plany

Źródło: WP Kobieta

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News