Wielkanocny żurek Magdy Gessler to niebo w gębie. Sekretem jego doskonałości jest jeden składnik

Wielkanocny żurek Magdy Gessler to niebo w gębie. Sekretem jego doskonałości jest jeden składnik Źródło: commons.wikimedia/dr_bernd_gross/

Magd Gessler jest niekwestionowaną królową kuchni. Okazuje się, że restauratorka stworzyła przepis na doskonały pod każdym względem Wielkanocny żurek. Jeden, specjalny składnik jest tutaj kluczowy. Koniecznie musisz wypróbować podczas tegorocznych świąt.

Magda Gessler od zawsze zachwyca, nie tylko swoim stylem bycia, ale przede wszystkim zniewalającymi przepisami. Wszystko wskazuje na to, że posiadła ona wiedzę na temat każdej kuchni świata. Dlatego nie ulega nawet najmniejszym wątpliwościom fakt, że kuchnię polską restauratorka zna od podszewki i świetnie radzi sobie nie tylko w nowoczesnych potrawach, ale i tych tradycyjnych. W związku ze zbliżającymi się świętami Wielkanocy w sieci nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjny żurek autorstwa Gessler. Dokładnie przeczytajcie całą recepturę, ponieważ jeden składnik jest bardzo nieoczywisty.

Magda Gessler stworzyła przepis na idealny żurek?  

Restauratorka zapewne już od jakiegoś czasu przygotowuje Wielkanocne menu, które przedstawi swoim bliskim przy świątecznym stole. Zapewne zaskoczy ich nie tylko smakiem potraw, ale i oryginalnością. Nie ulega jednak wątpliwościom, że Wielkanoc Magdy Gessler nie może obejść się bez tradycyjnych potraw, których smak każdy doskonale zna i uwielbia. 

Jedną z nich jest oczywiście żurek, który od wielu lat,znajduje swoje miejsce na świątecznych stołach większości Polaków. Gessler zdecydowała się jednak urozmaicić nieco oklepany przepis i umieścić w nim bardzo zaskakujący składnik. Koniecznie musisz wypróbować go w te święta. 

Co potrzebujemy do przygotowania najlepszego żurku? 

Jako pierwszy i najważniejszy na liście jest oczywiście domowej roboty zakwas, który należy przygotować nieco wcześniej. Zazwyczaj około 4 dni przed planowanym gotowaniem. Jest to składnik, którego Magda Gessler nigdy nie pomija, dzięki czemu przygotowana przez nią potrawa smakuje doskonale. 

Pozostałe składniki do żurku to: 

1 litr bulionu warzywnego 

250 ml śmietany 

1 łyżka masła 

300 g białej kiełbasy 

4 jajka 

ząbek czosnku 

majeranek, chrzan, sól i pieprz 

5 prawdziwków 

Ostatni składnik może wielu zaskoczyć, z uwagi na to, że do tej pory nikt nie słyszał o tym, by dodawać grzyby do tradycyjnego żurku. Każdy, kto ma choć najmniejsze wątpliwości, musi zaufać Gessler. Efekt końcowy zniewala.  

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Przygotowanie żurku, choć lista składników może na to nie wskazywać, jest banalnie proste. 

Na samym początku należy podsmażyć prawdziwki na maśle, a już po chwili zalać bulionem i gotować. W momencie, gdy nasze grzyby będą już miękkie, dodajemy przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy żurek będzie już gotowy, podajemy go z uprzednio sparzoną przez 20 minut i pokrojoną w plasterki białą kiełbasą oraz z ugotowanymi na twardo jajkami. 

Do Wielkanocy zostało jeszcze kilka dni, więc koniecznie udajcie się do sklepu po niezbędne składniki i wypróbujcie ten przepis. Zachwycicie wszystkich. 

  1. Uwielbiany aktor "M jak Miłość" zmarł w męczarniach na raka. Bardzo bał się śmierci
  2. Marek Perepeczko PRZEWIDZIAŁ własną śmierć?! Przerażające i mrożące krew w żyłach słowa tuż przed śmiercią
  3. Dziecko Meghan dało o sobie znać! Są zdjęcia
  4. Dramat Małgorzaty Rozenek. Nie wie, co zrobić ze święconką
  5. Paździoch z Kiepskich w lateksowym stroju i z pejczem domaga się współżycia. Szalone sceny w serialu [ZDJĘCIA]

Źródło: PLOTEK 

Następny artykuł
0 Skomentuj

Którego twardziela z Pierwszej Miłości wolisz?

Komentarze 0

Ocena artykułu