Lubisz czekoladę? Mamy złą wiadomość, ZNIKNIE całkowicie

Lubisz czekoladę? Mamy złą wiadomość, ZNIKNIE całkowicie Źródło: fot. pixabay.com

Czekolada od dwóch stuleci podbija cały świat. Słodki przysmak kosztuje niewiele, a daje dużo radości. Oprócz walorów smakowych ma również wartość symboliczną i energetyczną. Pobudza zaspanych i raduje dzieci. Niestety ta czekoladowa idylla może już niedługo się skończyć i nie będziemy mieli na to żadnego wpływu.

W pierwszej połowie XIX wieku Europejczycy wynaleźli najlepszy sposób na wykorzystanie nasion kakaowca. Wcześniej od odkrycia Ameryki pozostawały dla białego człowieka prawie że bezużyteczne. Nie były one dla niego tak wartościowe, jak dla rdzennych ludów Nowego Świata. ZOBACZ TAKŻE: Kultowe słodycze wycofywane ze sklepów. Są SKAŻONE salmonellą Pierwsza tabliczka czekolady wylana została przez Francis'a Fry'a. Nowoczesny sposób mieszania czekolady wynaleźli szwajcarzy i to oni właśnie do dziś królują w czekoladowym świecie. Wiele jednak wskazuje na to, że panowanie Helwetów skończy się bardzo niedługo i nie będą mogli nijak temu zaradzić. Jak powszechnie wiadomo do hodowli drzewa kakaowego potrzeba specjalnych i stabilnych warunków klimatycznych. Roślina jest bardzo kapryśna i nie lubi wahań temperatury i wilgotności. Jest też bardzo podatna na choroby. ZOBACZ TAKŻE: Klienci wściekli na Biedronkę. Dostali zepsute jedzenie, a obsługa… Właśnie z tego powodu produkcja czekolady na świecie w najbliższych latach ma się znacząco zmniejszyć, prowadząc w konsekwencji do braku czekolady na sklepowych półkach. Co takiego stało się, że budzące tyle pozytywnych skojarzeń czekoladowe łakocie, opuszczą nas na zawsze?

Kończy się nam czekolada!

Możliwa śmierć czekolady wiąże się z dwoma morderczymi dla kakaowca grzybami, Moniliophthora roreri i Phythophthora. Pierwszy z nich grasuje już w Ameryce Południowej, a naukowcy ostrzegają, że jeśli przedostanie się do Afryki, zabije 70 proc. tamtejszych upraw. Drugi grzyb powoduje czernienie nasion, przez co stają się bezużyteczne. ZOBACZ TAKŻE: Nagi Stanisław nakarmił kurczaka twisterem z KFC. Przez zemstę ptaka stracił jądra! Przywiązanie kakaowca do klimatu, w którym rośnie, może okazać się jego gwoździem do trumny. Grzyby, które go zabijają, także lubią warunki, w których żyją i doskonale się w nich rozwijają. ZOBACZ TAKŻE: Papież zaprosił więźniów na obiad. Uciekli i teraz sieją zamęt! Problem stanowi czas, jaki trzeba odczekać, zanim kakaowiec wyda nasiona. Dzieje się to po trzech latach od zasadzenia, a na obfite zbiory można czekać nawet 8 lat! Te wszystkie czynniki sprawiają, że jeśli nie uda się zatrzymać rozwoju złowieszczych grzybów, po prostu nie będziemy jedli czekolady. źródło: fakt.pl Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News