.jpg)
Najprostszy przepis na kutie wigilijną. Jej smak jest wręcz niebiański
Kutia przygotowana według tego przepisu jest nieziemsko pyszna. Trzeba jedynie uważać, aby nie przesłodzić jej miodem. Smak przeróżnych bakalii otoczonych makiem i pszenicą jest nie do podrobienia.
Kutia coraz rzadziej gości na wigilijnych stołach, co jest sporym błędem. To jedno z najbardziej tradycyjnych dań, a ten kto zje jej chociaż łyżkę, może liczyć na dostatek w przyszłym roku. Ten przepis jest zdecydowanie wart wypróbowania.
Kutia powinna zagościć na wigilijnym stole. To słodka tradycja
Kutia to coraz bardziej zapominana tradycyjna potrawa, która powinna znaleźć się na wigilijnym stole. Jej wykonanie nie zajmuje wcale dużo czasu. Słodka bakaliowa potrawa swoje pochodzenie ma z kuchni słowiańskiej i kresowej. Najczęściej gości na stołach wschodniej i południowo-wschodniej Polski. Cóż nam szkodzi kultywować tradycję i przy okazji skosztować nieziemskich słodkości?
1 puszka masy makowej - ok. 850 g
2 paczki pszenicy (500 g)
3 szklanki obranych ze skorki orzechów włoskich
1 szklanka ciemnych rodzynek
pół szklanki jasnych rodzynek
2 opakowania skórki pomarańczowej (200 g)
dobrej jakości miód do smaku, najlepiej lipowy
2,5-3 litry wody
do dekoracji świeżo łuskane orzechy włoskie, migdały lub/i cząstki mandarynki bez skórek
Jak wykonać boską kutię - przepis krok po kroku
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
Przepis na kutię jest tak prosty, że każdy kto ją zrobi raz, będzie za rok doskonale pamiętał wszystkie opisane kroki. Przysmak zaczynamy od przygotowania pszenicy - należy ją zalać wodą, potem opłukać i ponownie zalać w garnku 2,5-3 litrami wody. Pszenicę gotujemy na małym ogniu aż do miękkości, należy więc sprawdzać jej twardość dość często. Rodzynki również wymagają przygotowania. Jasne i ciemne zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach płuczemy i odcedzamy. Zalewamy zimną wodą i znów płuczemy i odcedzamy.
Dzisiaj grzeje:
1. Wyciekły intymne informacje o Michale Szpaku. Fani już nigdy nie spojrzą na piosenkarza tak samo
2. Jeśli ją masz dostaniesz fortunę! Chodzi o nietypową monetę pięciozłotową
Kiedy pszenica będzie odpowiednio miękka, dodajemy do niej puszkę masy makowej, orzechy włoskie, rodzynki i skórkę pomarańczową. Są różne gusta - niektórzy wolą kutię zbitą, drudzy gdy jest nieco lejąca. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, eksperymentujemy z odlewaniem wody. Po dodaniu reszty bakalii gotujemy kutię ok. 20 min na małym ogniu, często mieszając. Kutia nie może się przypalić. Na sam koniec doprawiamy ją miodem - od 3 łyżek w górę. Gotowy słodki deser przekładamy do półmiska i dekorujemy bakaliami lub cząstkami cytrusów.
Najlepsze newsy dnia:
- Nagłaśniamy: Skandal w częstochowskim salonie dla psów. Fryzjer musi odpowiedzieć za swoje zachowanie
- Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacji
- Polacy nie mają pojęcia, po co jest dziura w zatyczce od długopisu. Prawdziwy powód może uratować Ci życie!
- Ostatecznie przegrał walkę z chorobą. Rodzina przekazała smutne wieści, nie żyje Bogdan Bujak
- Pogrzeb rodzin ze Szczyrku. Przed kościołem wydarzyły się najbardziej poruszające sceny
Źródło: Gotujmy
