Przebadał tanie mięso z kurczaka z marketów z drogim ekologicznym. Nieoczywiste, ścinające z nóg wyniki

Przebadał tanie mięso z kurczaka z marketów z drogim ekologicznym. Nieoczywiste, ścinające z nóg wyniki Źródło: peakpx

Kurczak to mięso łatwo dostępne, stosunkowo tanie i proste w przyrządzeniu, czemu zawdzięcza swoją popularność. Pewien bloger postanowił poddać profesjonalnym badaniom produkty drobiowe z kilku źródeł.

Kurczak dostępny jest niemal w każdym sklepie. Możemy kupić zarówno te najtańsze mięso, których hodowla odbywała się w gorszych warunkach, jak i te z "wolnego wybiegu" z którego zwierzęta nie były męczone w klatkach. Nie od dziś jednak wiadomo, że w hodowlach często stosuje się antybiotyki wspomagające wzrost. Autor bloga Słoikowo zdecydował się to przebadać.

Kurczak z różnych źródeł trafił do profesjonalnego laboratorium

W celu wykonania badania, autor bloga, pan Jakub kupił cztery kurczaki. Jeden z nich był z Lidla, ze zwykłego chowu i kosztował 6,99 zł za kilogram. Drugim był kurczak z Biedronki z chowu wybiegowego, hodowany bez użycia antybiotyków i GMO. Trzeci pochodził z prywatnego gospodarstwa (autor nie podał ceny), a czwarty był drób z Ekolandii, z chowu ekologicznego, kosztujący 36 zł za kilogram.

Mimo początkowych problemów ze znalezieniem laboratorium, które wykona badanie, w końcu udało się takowe znaleźć. Co ciekawe, ośrodek badawczy znajdował się aż w Hannoverze. Zrobiono badanie m.in. na obecność inhibitorów wzrostu, drobnoustrojów, czy salmonelli.

Zaskakujące wyniki badania

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jak się później okazało, żadna z próbek mięsa nie zawierała substancji, które hamują wzrost drobnoustrojów. W rzeczywistości były one zapewne podawane zwierzętom, ale w zalecanych okresach. Jednak dużo ciekawsze wyniki uzyskano przy badaniu obecności drobnoustrojów tlenowych. Okazuje się, że wszystkie kurczaki poza tym z Lidla miały poziom nieodbiegający od norm.

Dzisiaj grzeje: 1. Kasia Cichopek jest w ciąży? Nowe zdjęcia mówią WSZYSTKO
2. Jest coraz gorzej? Żona Królikowskiego w rozpaczy, nowe smutne informacje ze szpitala

- Kurczak “lidlowy” miał podwyższone parametry mikrobiologiczne [...] Są to wartości ostrzegawcze, nie dyskwalifikują produktu, a jedynie wskazują, że należy przyjrzeć się produktowi i procesowi produkcyjnemu. W badanym kurczaku są one przekroczone. Czyli coś poszło nie tak. Przerwano łańcuch chłodniczy (u producenta, dystrybutora lub konsumenta), popełniono błędy podczas uboju, w zakładzie jest brudno, przyczyn może być wiele i niekoniecznie po stronie producenta. Winien może być sam konsument. Zbadaliśmy jedną próbkę i trudno wyciągać daleko idące wnioski. [...] Uzyskany wynik jest w porządku - pisał naukowiec w raporcie badawczym skierowanym do autora bloga.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Smutne święta Jarosława Kaczyńskiego. Jak będą wyglądać w tym roku?
  2. Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacji
  3. Pan Władysław całe życie odprowadzał składki, ale nie dostaje emerytury z ZUS-u. Powód nie mieści się w głowie
  4. Córka Wodeckiego po latach ujawniła prawdę. W ich domu działy się bardzo przykre rzeczy
  5. Wskaż, które dziecko zbiło wazon. Znaczenie odpowiedzi zetnie cię z nóg

Źródło: Słoikowo com

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News