Jedzenie takiego mięsa z kurczaka może doprowadzić do zakażenia groźną bakterią. Lepiej uważajcie

Jedzenie takiego mięsa z kurczaka może doprowadzić do zakażenia groźną bakterią. Lepiej uważajcie Źródło: .

Kurczak, niezależnie od tego, czy będzie pieczony, gotowany, smażony czy prosto z beztłuszczowego grilla, zawsze jest szybkim i idealnym sposobem na codzienny obiad. Mięso powinno jednak być przygotowywane w odpowiedni sposób, inaczej grozi nam zatrucie. Nie każdy się tym przejmuje, w niektórych przypadkach jednak może to doprowadzić do zakażenia groźną bakterią.

Kurczak zazwyczaj jest pełen antybiotyków lub bakterii. Te ostatnie są najgroźniejsze dla człowieka. W kuchni z tym mięsem trzeba się obchodzić ze szczególną ostrożnością, by nie przypłacić posiłku przykrymi dolegliwościami.

Kurczak jest pełen bakterii, przez które z łatwością można znaleźć się w szpitalu

Pierś z kurczaka to najczęściej spożywany rodzaj mięsa. Niedrogi, łatwo dostępny i szybki obiad. Pomysłów na posiłki z mięsem z kurczaka są setki. Filety czy polędwiczki są np. masowo spożywane przez sportowców i osoby odchudzające się - to idealne źródło białka, które syci na długo. Lecz każdy przy przygotowywaniu tego mięsa z pewnością popełnia kilka podstawowych błędów. Niektóre z nich skutkują nawet zarażeniem się groźną bakterią.

Bakterie z rodzaju Campylobacter występują w przewodzie pokarmowym drobiu, bydła i trzody chlewnej. Spożywanie mięsa niedogotowanego lub surowego może doprowadzić do zatrucia organizmu. Konsekwencje są przykre - wysoka gorączka, krwista biegunka i odwodnienie, przez które z łatwością można zemdleć i trafić do szpitala. Przy przygotowywaniu kurczaka należy pamiętać o kilku rzeczach, by zadbać o swoje zdrowie i bezpieczeństwo.

Przede wszystkim higiena i kilka ważnych zasad

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przede wszystkim należy kupować mięso w dobrych sklepach i najlepiej z ekologicznych hodowli. Obniży to ryzyko trafienia na kurczaka, który był faszerowany antybiotykami. Zanim mięso trafi na patelnię, nie może być przechowywane w lodówce dłużej niż 48 godzin. Jeśli korzystamy z zamrożonych filetów, udek czy skrzydełek, kategorycznie po rozmrożeniu nie można zamrażać ich ponownie. Namnaża to toksyny, które mogą w skrajnych przypadkach doprowadzić nawet do śmierci.

Dzisiaj grzeje: 1. Przed operacją pacjent zostawił na swoim ciele wiadomość dla lekarza. Chirurg przez 30 minut dochodził do siebie
2. Tragiczne wiadomości z centralnej Polski. Samolot runął na ziemię i stanął w ogniu, jest informacja o ofiarach

Mięso z kurczaka musi być przede wszystkim dobrze usmażone lub wypieczone. Niektórzy doradzają, by nie było myte, zanim trafi na patelnię - obróbka termiczna i tak zabije wszelkie mikroby. Należy za to bezwzględnie pamiętać, aby do przygotowywania kurczaka stosować tylko jedną deskę, którą po całej czynności powinniśmy odkazić octem i wyparzyć wrzątkiem. Deska o gładkiej powierzchni to podstawa - inaczej bakterie zadomowią się we wszelkich szczelinach i pęknięciach, po czym z powodzeniem znajdą się w kolejnych przygotowywanych na niej produktach.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Premier zapowiedział WALKĘ o polskich emerytów. Odniósł się NIE TYLKO do 13. i 14. emerytury
  2. Przed laty matka Kaczyńskich ujawniła własną tajemnicę. Powiedziała też, dlaczego Jarosław jest kawalerem
  3. Fryzura, za którą faceci szaleją. Jest prosta i szybka w wykonaniu, wystarczą 3 minuty, by osiągnąć zachwycający efekt
  4. Mama przez całą dobę szukała pomocy dla 8-letniej córki, która najpewniej została zgwałcona. Oburzająca postawa lekarzy, nie chcieli mieć z nią do czynienia
  5. Zwyrodnialec porwał 11-latkę i bezustannie gwałcił, urodziła mu 9 dzieci, nad którymi się znęcał. Ich agonia trwała 19 lat

Źródło: Wprost

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News