Odkryto największą tajemnicę panierki kurczaka z KFC. Łatwizna, każdy może zrobić ją w domu

Odkryto największą tajemnicę panierki kurczaka z KFC. Łatwizna, każdy może zrobić ją w domu Źródło: shutterstock

Kurczak jak z KFC jest powalająco prosty do przyrządzenia, dlatego jeżeli jesteś fanem tego smakołyku z popularnej fast foodowej sieciówki, koniecznie wypróbuj przepis. Odkryto największą tajemnicę panierki.

Kurczak chrupiący, ale jednocześnie delikatny to absolutny rarytas, któremu raczej mało kto jest w stanie się oprzeć. Nie da się zaprzeczyć, że największą popularnością cieszą się kawałki kurczaka z popularnych sieci serwujących fast foody takich jak np. KFC. Wszyscy od lat chcieli poznać sekret zniewalającej panierki, która jest chrupka, nie odpada i jest po prostu przepyszna. Sekret w końcu został ujawniony i teraz każdy może przyrządzić takiego kurczaka w domu. 

Kurczak jak z KFC. Największa tajemnica panierki ujawniona

Jeśli jesteś najprawdziwszym mięsożercą, który lubi pozwolić sobie czasem na chwilę rozpusty, rozkoszując się nie tylko słodkościami, ale i nie do końca zdrowymi potrawami, a ponadto, jesteś fanem chrupiącego kurczaka, ten przepis jest dla ciebie. Zapewne niejednokrotnie zdarzyło ci się jadać w KFC, gdzie mięso jest obtaczane w nieziemskiej panierce. Teraz możesz wykonać ją sam w domu, to prawdziwa łatwizna. 

Składniki do zniewalającej panierki do kurczaka:

  • 50 dag filetów kurczaka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku.

Ciasto:

  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki chili lub pieprzu cayenne.

Panierka sypka:

  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki bułki tartej.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Nieziemsko proste wykonanie 

Przyrządzenie chrupkiego kurczaka w panierce jest niesłychanie proste i zajmuje chwilę. Na początku pokrój mięso na niewielkie kawałki podobnej wielkości. Nie mogą być zbyt duże ani za małe. Włóż kurczaka do miski, posyp solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem, po czym dokładnie wymieszaj, by przyprawy pokryły mięso. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Kurczaka wyjmij na 30 minut przed smażeniem, a w międzyczasie zabierz się za ciasto.

Dzisiaj grzeje: 1. Gorszej rzeczy w samolocie już nie można zrobić. Trzeba nie mieć wstydu [FILM]

2. Cała Polska do końca miała nadzieję, że jednak się uda. Niestety, nie żyje
 

Do dużej miski wrzuć jajko, dodaj mleko, wymieszaj, a następnie wsyp mąkę i przyprawy i znów dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być gęstsza od ciasta naleśnikowego. Odstaw na około 15 minut. W drugim naczyniu połącz składniki do sypkiej panierki. Następnie wrzuć kawałki mięsa do ciasta, starannie obtocz, a później przerzuć je do miski z bułką i mąką i delikatnie potrząśnij, by dobrze pokryć kurczaka. Ważne jest, aby nie uklepywać suchej panierki - im bardziej "odstaje" tym lepiej. W rondelku rozgrzej sporą ilość oleju, wrzucaj po kilka kawałków i smaż na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na papierowy ręcznik. Gotowe. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Magda Gessler oszukiwała wszystkich? Była pracownica twierdzi, że widziała wszystko i przerwała milczenie
  2. Zostały dwa tygodnie złożenie ważnego oświadczenia. Jeśli nie dopełnisz obowiązku ZUS rozpocznie postępowanie
  3. Wyrwane włosy, obite nogi i duszenie. Dramatyczne wydarzenia na ostatnim koncercie Dody
  4. Nikt nie słuchał byłej ukochanej księcia Harry'ego. Przed śmiercią ujawniła całą prawdę
  5. Powalające doniesienia brytyjskiej prasy o córce księżnej Diany. Po porodzie miały zostać na zawsze rozdzielone

Źródło; rmf fm

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News