Kotlety schabowe z "niespodzianką" rozpieszczają podniebienia. Przepis jest niebywale łatwy

Kotlety schabowe z "niespodzianką" rozpieszczają podniebienia. Przepis jest niebywale łatwy Źródło: Pixabay/RitaE

Kotlety schabowe nie muszą być nudne, a przepis, który ci przedstawimy, jest na to idealnym dowodem. Kilka zmian sprawi, że twoi bliscy już nigdy nie będą chcieli wracać do tradycyjnych kotletów, które dotychczas królowały w waszym domu.

Kotlety schabowe są jednym z popularniejszych polskich obiadów, który nawet kilka razy w tygodniu ląduje na talerzach rodaków. Dzięki nieskończonej możliwości dodatków, potrawa od lat cieszy się popularnością. O ile podawane do nich surówki czy ziemniaki nieustannie się zmieniają, o tyle niewielu pomyślało, by zmienić nieco sam przepis na kotlety. Dzięki tej recepturze zapomnisz o zwykłych, nudnych schabowych. 

Kotlety schabowe z niespodzianką 

Jeżeli myślisz, że za słowem "niespodzianka" kryje się inna panierka czy sposób podania, jesteś w ogromnym błędzie. Tym razem masz możliwość poznać przepis na faszerowane schabowe. Brzmi intrygująco? Przy pomocy zaledwie kilku składników możesz zaserwować swoim bliskim fenomenalny obiad, który bez dwóch zdań wpadnie w ich gusta. 

Oto lista produktów, których potrzebujesz do przygotowania schabowych z niespodzianką: 

  • około 0,5 kg schabu, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 2 łyżki pestek słonecznika, 
  • 100 ml wytrawnego białego wina, 
  • olej, 
  • sól, pieprz, 
  • 0,5 łyżki kurkumy 
  • szczyptę chili 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Banalne przygotowanie nawet dla największych amatorów 

Przygotowanie fenomenalnych schabowych jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet kulinarny nowicjusz. 

Na samym początku musisz podsmażyć drobno posiekany czosnek i cebulę na oleju przez około 5 minut. Następnie pokrój paprykę i razem ze słonecznikiem dodaj na patelnię i smaż przez kolejne 5 minut. Dopraw pieprzem i solą. 

Kolejnym krokiem jest rozbicie plastrów schabu, co należy zrobić dokładnie tak samo, jak podczas przygotowania tradycyjnych kotletów. Na cienkie plastry mięsa nakładaj przygotowany farsz, zroluj każdy z kawałków i przebij je wykałaczką, aby uniknąć rozwinięcia. 

Dzisiaj grzeje: 1. Znaki zodiaku, w których zakochasz się do szaleństwa. Nie można się im oprzeć
2. Kim jest wdowa po Kornelu Morawieckim? Choć od lat żyli w separacji, pozostawali w bardzo bliskich stosunkach

Tak wykonane rulony podsmaż chwilę na oleju, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i polej winem, wymieszanym z kurkumą i chili. Przykryj naczynie i piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 5-10 minut. Tak przygotowane kotlety podawaj z dowolnymi dodatkami.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zadziwiający pomysł Lidla na nagradzanie swoich najlepszych klientów
  2. Legendarny milioner nie chciał płacić alimentów córce. Mówił, że nie jest jego, wyśmiewał ją i poniżał
  3. Jutrzejszy odcinek programu Katarzyny Dowbor zmiażdży najtwardsze serca. Ogrom rodzinnej tragedii i seria upokorzeń
  4. Niemowlak urodził się zdrowy, zmarł po 14 dniach. Zdruzgotana mama ostrzega przed popularnym błędem, który jej dziecko kosztował życie
  5. Promocja Biedronki to wielkie oszustwo? Wściekli klienci linczują sklep, totalna burza

Źródło: mniam mniam 

Następny artykuł