Nowoczesne kotlety schabowe to absolutny hit ostatnich czasów. Stracicie dla nich głowę

Nowoczesne kotlety schabowe to absolutny hit ostatnich czasów. Stracicie dla nich głowę Źródło: youtube.com/VideoKuchnia.pl

Kotlety schabowe robione nieco nowocześniejszym sposobem zawojowały polskie niedzielne talerze. To świetna propozycja na obiad nie tylko w weekend - proste, smaczne i co najważniejsze, z tajemniczym składnikiem, który jest ukoronowaniem całego dania.

Kotlety schabowe można przygotować na wiele możliwych sposobów. Wszystko zależy od wyobraźni, a dodatki od tego, co znajduje się w lodówce. Warto jednak zrobić listę zakupów według poniższych wytycznych i przygotować schabowe w całkiem nowoczesny sposób.

Kotlety schabowe z tych składników będą iście fenomenalne

Aby zaskoczyć rodzinę, gości i własne kubki smakowe, nie potrzeba wcale aż tak wiele. Wystarczy 800 g schabu bez kości, 160 g serka feta, 120 g boczku wędzonego i przyprawy: pieprz oraz zioła prowansalskie. Do dania dodaje się specjalny chrzanowy sos. Należy zaopatrzyć się w 100 ml śmietanki 18%, 2 łyżki tartego chrzanu, 2 łyżki koperku oraz pieprz i sól do smaku.

Wygląda prosto, a to właśnie aromat wędzonego boczku i jedwabistość serka nadaje kotletom smaku nie z tej ziemi. Sos chrzanowy z obiadowego duetu jest najprostszy do zrobienia: trzeba jedynie wymieszać ze sobą dokładnie podane wyżej składniki.

Z kolei schab na kotlety należy pokroić w tzw. motylki: płat pierwszego kotleta nie jest całkowicie odkrawany, z kolei drugi już tak. Po rozłożeniu tak pokrojonego mięsa powstaje motyl, który potem będzie rozklepywany. Mięso kroimy w półcentymetrowe plastry, a następnie to samo robimy z boczkiem.

Schabowe "cygara" to hit na polskich stołach

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Gotowe plastry boczku trzeba ułożyć na rozgrzanej patelni tuż obok siebie. Gdy mięso skwierczy i się smaży, można zająć się rozklepywaniem schabu na cienkie kotlety, jednocześnie nadając im podłużny kształt. Po przygotowaniu mięsa należy je przyprawić solą i pieprzem, a potem rozsmarować na nim kawałek fety. Na jeden z dłuższych boków schabowego kładziemy pół plastra boczku przeciętego wzdłuż i zawijamy w rulon.

Dzisiaj grzeje: 1.Na pogrzeb Anny Jantar przyszło aż 40 tysięcy Polaków. To, jak wygląda jej grób dziś jest nie do uwierzenia
2. Już 16 osób nie żyje. Niestety, napływają tragiczne informacje z polskich miejscowości, uważajcie na siebie

Tak przygotowane "cygara" z wierzchu posypujemy ziołami prowansalskimi, następnie lądują one na rozgrzanym grillu lub patelni ryglowanej. Mięso należy smażyć na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron. Tak przygotowane gorące schabowe wybornie smakują z przygotowanym wcześniej sosem chrzanowym i ziemniaczkami z piekarnika.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Lidl w sobotę przeżyje szturm. Sieciówka rzuci prawdziwy HIT 
  2. Marta Kaczyńska z rodziną odwiedziła grób rodziców na Wawelu. Towarzyszył jej też Andrzej Duda. Wyjątkowy czas zadumy
  3. Ciężko uwierzyć własnym oczom. Korwin-Mikke pokazał grób rodzinny, niespotykany widok
  4. Grób "Babki z Kiepskich" to jedno z najsmutniejszych miejsc na świecie. Aktorka nie żyje już 12 lat
  5. Ujawnione tajemnice Chylińskiej rozdzierają serce. Niepojęty sekret dot. męża gwiazdy polskiej sceny muzycznej jest nadal pilnie strzeżony

Źródło: Smaker

Następny artykuł