Możesz jeść kotlety schabowe bez opamiętania i chudnąć. Trzeba je przyrządzić wg bardzo prostego przepisu

Możesz jeść kotlety schabowe bez opamiętania i chudnąć. Trzeba je przyrządzić wg bardzo prostego przepisu Źródło: Pixabay / RitaE

Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych w naszym kraju potraw. Tradycyjny obiad u niejednej polskiej rodziny nie może się się odbyć bez tego dania. Niestety nie należy ono do najzdrowszych posiłków, lecz można to w prosty sposób zmienić, nie rezygnując z wyjątkowych walorów smakowych.

Kotlety schabowe to jedna z ulubionych potraw wszystkich Polaków. Tradycyjny obiad, gdzie podawane są w towarzystwie ziemniaków i kapusty, to nieodłączny element niedzielnego stołu w wielu domach. Są pyszne, ale niestety bardzo mocno kaloryczne, dlatego wiele osób pozwala sobie na takie danie tylko sporadycznie. Jednak ten prosty sposób pozwoli odchudzić nieco nasze kotlety, dzięki czemu będziemy mogli częściej cieszyć się ich smakiem.

Kotlety schabowe w odchudzonej wersji

Cały sekret tkwi w zastąpieniu tradycyjnej panierki jej lepsza wersją. Zwykle kotlety obtacza się w mące, jajku i bułce tartej. By zapewnić sobie zdrowszą alternatywę, należy przygotować prostą mieszankę z tego przepisu i to w niej obtoczyć mięso.

Składniki na panierkę dla dwóch kotletów:

  • 15 gram łusek babki jajowatej
  • 20 gram mąki kokosowej
  • duża szczypta soli oraz pieprzu
  • duża szczypta majeranku (opcjonalnie inne zioła)

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 300 gram schabu lub karkówki (2 kotlety)
  • 1 jajko
  • 100 gram smalcu do smażenia (lub innego tłuszczu)

Kotlety schabowe przygotowujemy tradycyjnie. Zmienia się tylko skład panierki

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Schab porządnie rozbijamy na średniej grubości kotlety i przystępujemy do panierowania. Jeśli chcemy, możemy tradycyjnie namoczyć je wcześniej w mleku, nie jest to jednak konieczne. Na jednym talerzu rozbijamy i mieszamy jajko, na drugim umieszczamy mieszankę mąki, łusek i ziół. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem, później moczymy w wybełtanym jajku, a na koniec obtaczamy w suchych składnikach. Tak przygotowane kotlety umieszczamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem i smażymy na małym ogniu, aż to zarumienienia.

Dzisiaj grzeje: 1. Z OSTATNIEJ CHWILI: Nie żyje słynny aktor. Tragiczny wypadek, miał 35 lat
2. Smutne informacje o Barbarze Kurdej-Szatan. Lekarz przekazał jej druzgocącą diagnozę

Autorka przepisu zapewnia, że kotlety schabowe w tej wersji smakują tak, jak tradycyjne, a będą sporo zdrowsze. Jest to również świetna propozycja dla osób stosujących dietę ketogeniczną, polegająca na zwiększeniu spożywanych tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Bezbronna leżała na szpitalnym łóżku. Została brutalnie zgwałcona, ale najgorsze stało się dopiero potem
  2. Polacy nie dostaną 500 plus i trzynastych emerytur? Niepokojące informacje, rząd zmienia budżet
  3. Nie żyje gwiazda MasterChefa. Nagła, tragiczna śmierć wstrząsnęła całą kulinarną branżą i show-biznesem
  4. Minął już rok od śmierci Ireny Dziedzic. Dlaczego o jej odejściu dowiedzieliśmy się po czasie?
  5. Emerytura jeszcze WCZEŚNIEJ! Przejdziesz na nią przed 60. urodzinami

źródło: Ketoreva

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News