Koniec z nudną panierką z bułki tartej. Dzięki nowej panierce kotlety schabowe będą tak pyszne, jak nigdy wcześniej

Koniec z nudną panierką z bułki tartej. Dzięki nowej panierce kotlety schabowe będą tak pyszne, jak nigdy wcześniej Źródło: .

Kotlety schabowe wcale nie muszą być nudne, a dzięki tej nowej panierce będą smakować zupełnie inaczej. Możesz być pewny, że twoi bliscy będą błagać o dokładkę.

Kotlety schabowe regularnie lądują na wielu polskich stołach jako jeden z prostszych i szybszych w przygotowaniu obiadów. Z ich przyrządzeniem bez wątpienia poradzi sobie każdy, a świetny smak od razu wpada w gusta. Powstaje jednak grono osób, które doszukują się unowocześnienia klasycznej receptury, by zaskoczyć czymś swoich najbliższych. Z pomocą przychodzi przepis na schabowe z zupełnie nową panierką, która zawładnie podniebieniem każdego. 

Koniec z nudną panierką. Te kotlety schabowe to prawdziwe niebo w gębie 

Możesz być pewny, że kotlety schabowe przyrządzone według tego przepisu, skradną serca twojej rodziny, a kluczem do sukcesu jest tutaj całkiem nowa panierka z dość nieoczywistego składnika. Jest nim parmezan, który zapewnia niepowtarzalny smak i tworzy z tradycyjnych kotletów danie godne restauracji samej Magdy Gessler

Czego potrzebujesz? 

  • kawałek schabu lub filet z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka świeżo tartego parmezanu,
  • sól, pieprz, papryka,
  • olej do smażenia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Kotlety pyszne jak nigdy wcześniej 

Jak widzisz, lista składników jest krótka, a przygotowanie potrawy - banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Zacznij od pokrojenia mięsa na cienkie kotleciki. Jeżeli będą zbyt grube, w czasie smażenia panierka się przypali, a kotlet będzie w środku surowy. Ważne: jeżeli używasz kurczaka, nie rozbijaj kotletów tłuczkiem.

Dzisiaj grzeje: 1. Z OSTATNIEJ CHWILI: Nie żyje słynny aktor. Tragiczny wypadek, miał 35 lat
2. Smutne informacje o Barbarze Kurdej-Szatan. Lekarz przekazał jej druzgocącą diagnozę

Każdą porcje mięsa dopraw papryką, pieprzem i solą, tej ostatniej jednak daj najmniej, gdyż parmezan jest dość słony. Do miseczki wbij jajko i roztrzep widelcem. Na talerzyk zatrzyj parmezan (na najmniejszych oczkach tarki) - muszą powstać z niego wiórki podobne do kokosowych. Tak starty ser możesz również kupić już gotowy w sklepie. Jeżeli przygotowałeś panierkę, pozostaje ci już jedynie obtoczyć w niej mięso w kolejności: jajko, parmezan. 

Następnie trzeba przygotować patelnię. Świetnie do tego sprawdzi się patelnia z zestawu TEFAL Only Cook, dostępna w Empiku w rewelacyjnej promocji. Dzięki specjalnej powłoce, placki nie będą przywierać nam do powierzchni.

>>Zobacz Zestaw 2 patelni TEFAL Only Cook z 40% zniżką <<

Naczynie kuchenne, na którym rozlaliśmy wcześniej trochę oleju roślinnego, rozgrzewamy, a później smażymy naleśniki, dodając do nieutrwalonego jeszcze ciasta nasze ulubione zioła - to ich dobór nada niesamowitego smaku. Szczególnie polecane są zioła prowansalskie zmieszane z oregano oraz ostrą papryką w proporcjach zależnych od gustu autora. Taka mieszanka gwarantuje, że tradycyjne danie zyska całkiem nowe oblicze.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Bezbronna leżała na szpitalnym łóżku. Została brutalnie zgwałcona, ale najgorsze stało się dopiero potem
  2. Polacy nie dostaną 500 plus i trzynastych emerytur? Niepokojące informacje, rząd zmienia budżet
  3. Nie żyje gwiazda MasterChefa. Nagła, tragiczna śmierć wstrząsnęła całą kulinarną branżą i show-biznesem
  4. Minął już rok od śmierci Ireny Dziedzic. Dlaczego o jej odejściu dowiedzieliśmy się po czasie?
  5. Emerytura jeszcze WCZEŚNIEJ! Przejdziesz na nią przed 60. urodzinami

Źródło: wirtualna polska 

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News