Wszyscy rozsmakują się w kotletach schabowych z niespodziewanym dodatkiem. Mała rzecz, a tworzy najsmaczniejsze danie

Wszyscy rozsmakują się w kotletach schabowych z niespodziewanym dodatkiem. Mała rzecz, a tworzy najsmaczniejsze danie Źródło: wikipedia/Silar/

Kotlety schabowe, które pokochają twoi bliscy. Niespodziewany dodatek nada im charakteru i sprawi, że każdy zgłosi się po dokładkę. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kotlety schabowe to stały bywalec na niemalże każdym, polskim stole. Niedziela to idealny czas na rodzinne pałaszowanie tak tradycyjnej potrawy, a wykonywanie jej prawie co tydzień niektórym może już się nieco nudzić. Warto zatem unowocześnić praktykowaną od lat recepturę i dodać coś, co zupełnie zaskoczy twoich bliskich. 

Kotlety schabowe z niespodziewanym dodatkiem, które pokocha każdy

Jeżeli zastanawiasz się, jak urozmaicić swoje schabowe i sprawić, by ten tradycyjny przysmak smakował zupełnie inaczej, wystarczy, że wzbogacisz swoją panierkę o jeden składnik. Płatki kukurydziane są kluczem do sukcesu i to właśnie one zapewnią ci ten niebywały smak, przez który twoje kubki smakowe po prostu się rozpłyną. Możesz być pewny, że takiego dania nie powstydziłaby się nawet sama Magda Gessler.

Czego potrzebujesz? 

  • ok. 200 g schabu bez kości,
  • mleko,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki bułki tartej, 
  • 0,5 szklanki płatków kukurydzianych,,
  • mąka,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól, pieprz

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Najsmaczniejsze danie w kilka minut 

Banalnie proste przygotowanie kotletów zacznij od oczyszczenia mięsa z białych żyłek i pokrojenia ich na kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm. Następnie rozbij je przy pomocy tłuczka kuchennego na nieco cieńsze kotlety. Kolejnym krokiem jest zalanie ich mlekiem i odstawienie na około 2 godziny. Po tym czasie rozbełtaj jajo i dodaj do niego sól oraz pieprz. 

Dzisiaj grzeje: 1. Mężczyzna dla żartu zrobił sobie test ciążowy. Ten niewinny dowcip uratował mu życie

2. Dziecko przyszło na świat bez nosa, oczu i większości czaszki. Niestety, po porodzie wydarzyła się najgorsza rzecz 

Teraz przygotuj panierkę. Do jednej miseczki wsyp mąkę, a do drugiej bułkę tartą z drobno pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Wyjmij kolety z mleka i każdy z nich obtaczaj w panierce w kolejności: mąka, jajo, bułka. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Dzięki płatkom twoje schabowe w środku będą miękki i soczyste, a na zewnątrz kruche i chrupiące. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kartki z PRL mogą być warte KROCIE! Przeszukajcie swoje szuflady
  2. Zgwałcona 13-latka trafiła do szpitala. Kiedy wróciła do domu, czekał na nią list. Wolałaby go nigdy nie dostać
  3. Ukryta kamera nagrywała, a szczeniak błagał. W końcu pieskowi puściły nerwy
  4. Wykryli u 2-latki kilka nowotworów z rzadkim rakiem jajnika w 3 stadium rozwoju. Po leczeniu doszło do niesamowitego!
  5. GIS ostrzega Polaków, dzieci w ogóle nie powinny jeść grzybów. Nawet jadalne mogą być śmiertelnie niebezpieczne

Źródło: haps 

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News