Kotlety schabowe po bieszczadzku powalają smakiem. Przez kilka sekretnych składników mają duszę

Kotlety schabowe po bieszczadzku powalają smakiem. Przez kilka sekretnych składników mają duszę Źródło: Screen/Yputube/The Food Emperor

Kotlety schabowe po bieszczadzku z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto uwielbia polską kuchnię. Ich smak jest obłędny i na pewno sprawi, że nigdy więcej nie przyrządzicie już kotletów według tradycyjnego przepisu. Koniecznie sprawdźcie, jakie sekretne składniki wpływają na to, że danie smakuje tak obłędnie.

Kotlety schabowe w niejednym polskim domu królują podczas niedzielnych obiadów. Niektórzy są jednak znudzeni tradycyjnym przepisem i wolą nieco poeksperymentować i urozmaicić popularne danie. Smak kotletów po bieszczadzku z pewnością przypadnie Wam do gustu. Wystarczy dodać kilka składników, a smak potrawy całkowicie się zmieni. Gwarantujemy, że nie będziecie żałować. 

Składniki na kotlety schabowe po bieszczadzku

Do przygotowania kotletów schabowych po bieszczadzku potrzeba: 

2 plastrów schabu wieprzowego środkowego
2 plastrów chudego schabu karkowego wieprzowego 
1 cebulę
1-2 ogórki konserwowe
1 duże jajko
2 łyżki mleka
3-4 łyżki mąki pszennej
3/4 szkl. bułki tartej
sól, pieprz, kminek mielony
olej do smażenia

Sposób przygotowania kotletów

Na początku zajmij się przygotowaniem mięsa. Oba rodzaje schabu rozklep tłuczkiem na cienkie płaty, aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie posyp mięso solą, mielonym kminkiem oraz pieprzem z obydwu stron. Przy wyborze mięsa pamiętaj, aby karkówka nie była zbyt mocno poprzerastana i odpowiednio chuda. Dzięki temu kotlety wyjdą idealnie. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Następnie drobno posiekaj cebulę i ogórka. Na roztłuczony schab środkowy nałóż pokrojone warzywa i ułóż je na samym środku mięsa, zostawiając po bokach po ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Następnie przykryj wszystko plastrami rozklepanej karkówki i dobrze dociśnij. Wystające kawałki mięsa zawiń tak, aby całość się połączyła. 

Dzisiaj grzeje: 1. 19-latka nagle trafiła do szpitala. Urodziła, ale to nie było dziecko

2. Zagrał w 60 filmach, nie żyje słynny aktor. Polacy będą zaskoczeni przekazywanymi informacjami

Kotlety przed smażeniem obtocz w panierce z jajka, mleka i bułki tartej. Mięsa połóż dopiero wtedy, gdy patelnia się dobrze nagrzeje. Smaż po kilka minut każdą stronę, tak aby mięso się zarumieniło. Pod koniec przykryj wszystko pokrywką, aby kotlety stały się jeszcze bardziej delikatne. Tak przygotowane danie podawaj najlepiej z ziemniakami i zestawem surówek. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Informacja gdzie mieszka Kasia Figura zdumiała wszystkich. Ale bardziej powala jak mieszkała Kalina Jędrusik
  2. Zdjęcie jest przerażające. Fani zobaczyli na nim Patrycję Markowską i pobledli
  3. Oko wypełniło mu się krwią i nagle stracił wzrok. Gwiazdor "Kiepskich" przeżył dramatyczne chwile
  4. Daniel Olbrychski miał wypadek
  5. Lidl pospiesznie wycofuje ze sprzedaży podstawowy produkt. Może wywołać raka

źródło: Chwilesłoneczne

Następny artykuł