Zdradzili sposób na idealne kotlety schabowe. Dzięki temu będą wyjątkowo soczyste i chrupiące

Zdradzili sposób na idealne kotlety schabowe. Dzięki temu będą wyjątkowo soczyste i chrupiące Źródło: pxhere/cc0

Kotlety schabowe to jedno z popularniejszych dań w Polsce, przez wielu uważane nawet za tradycyjne. Dzięki tym poradom słynne schaboszczaki zawsze wyjdą idealnie.

Kotlety schabowe nie są zbyt specjalnie trudne do zrobienia, ale żeby uzyskać esencję schaboszczaka, warto stosować się do wskazówek kuchennych weteranów. Wielu z nich zdradziło, co robią, żeby słynne kotlety zawsze wychodziły perfekcyjnie. Okazuje się, że to nic trudnego, tylko trzeba pamiętać o kilku szczegółach.

Porady na idealne kotlety schabowe

Kluczowe rzeczy w przyrządzaniu idealnych schabowych, dzieją się jeszcze w trakcie rozbijania porcji. Warto przedtem włożyć mięso do woreczka lub owinąć je folią i dopiero wtedy je rozbijać. Stosując tę metodę, unikniemy późniejszego rozpadania się mięsa. Ponadto warto później zamarynować mięso, dzięki czemu będzie chrupkie i aromatyczne.

Wystarczy, że włożymy mięso do miski z mlekiem oraz cebulą pokrojoną w piórka. Do marynaty dodajemy sól i pieprz, po czym odkładamy moczące się w niej kotlety na około dwie godziny do lodówki. Jeśli mamy więcej czasu, możemy zostawić je nawet na całą noc.

Magda Gessler zdradziła swój przepis na bardziej soczyste mięso

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Co ciekawe, Magda Gessler ma swój sposób na zwiększenie soczystości mięsa na kotlety. Przed rozpoczęciem panierowania, możemy posmarować mięso startą cebulą, co daje później zaskakujące efekty. Ponadto, do samej panierki możemy wpleść kilka urozmaiceń. Do panierowania możemy używać wiórkowych kokosowych lub sezamu albo dodać do bułki tartej płatki kukurydziane, do uzyskania grubej i kruchej panierki. Równie dobrze, możemy pokruszonymi płatkami całkowicie zastąpić bułkę tartą.

Dzisiaj grzeje: 1. Syn brutalnie gwałcił matkę. Zgotował jej piekło, nie czuje się winny
2. Tomasz Lis pilnie przewieziony do szpitala, jego stan jest poważny. Wylądował na oddziale intensywnej terapii

Zwiększenie chrupkości panierki możemy uzyskać także w trakcie smażenia. Zamiast smażyć kotlety na oleju, lepiej będzie użyć smalcu, który doda dodatkowego posmaku. Ponadto nieźle może się sprawdzić także masło klarowne.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Tajemnicza choroba od lat wyniszcza Tomasza Lisa. Trafił do szpitala, ale tragedia zaczęła się dużo wcześniej
  2. Poznaliśmy uczestników walki wieczoru kolejnego Fame MMA. Doszło do zmiany w ostatniej chwili
  3. Nie żyje 14-letnia gwiazda. Chłopiec zagrał w słynnym serialu
  4. Sytuacja wygląda bardzo groźnie. Ogromna awaria w centrum Polski
  5. Przełomowe informacje, Agnieszka Woźniak Starak przerywa milczenie. Zrobiła relacje na żywo

Źródło: Styl PL

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News