Kotlet inny niż wszystkie, schabowe i mielone nie mają szans. Prosty przepis na wyjątkowe danie, palce lizać

Kotlet inny niż wszystkie, schabowe i mielone nie mają szans. Prosty przepis na wyjątkowe danie, palce lizać Źródło: Wikipedia A.Savin CC BY-SA 3.0

Większość z was na pewno uwielbia kotlety schabowe oraz mielone. Jednak co za dużo, to nie zdrowo, jak dobrze wiemy. Dlatego przygotowaliśmy przepis, który urozmaici wasze menu, a może - kto wie - nawet na stałe wejdzie do waszego jadłospisu. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste i nie trwa długo.

Kotlety schabowe już na zawsze pozostaną jednym z naszych tradycyjnych dań, jednak czasem warto spróbować czegoś nowego. Dzięki portalowi Styl.pl mamy dla was przepis na danie równie sycące i łatwe w przygotowaniu. W dodatku podobnie jak inne kotlety możecie podawać je z najróżniejszymi dodatkami - od pieczonych ziemniaków po frytki.

Jeśli do tej pory byliście przekonani, że nie ma lepszego dania niż kotlety schabowe, będziecie mieli okazję zmienić zdanie. W tym artykule przedstawimy wam przepis na kotlety pożarskie. Potrawa ta wywodzi się z rosyjskiej kuchni tradycyjnej. Jak głosi legenda, smak tego dania zrobił wrażenie nawet na samym Mikołaju I, który postanowił, że będzie podawane podczas uroczystych kolacji. Ale dosyć już historii - zabierzmy się do pracy.

Potrawa sycąca bardziej niż kotlety schabowe

Tę tradycyjną rosyjską potrawę przygotowuje się równie szybko co kotlety schabowe. Wystarczą podstawowe produkty, które znajdziemy w większości sklepów spożywczych oraz podstawowe umiejętności kulinarne. Oto lista potrzebnych składników:

600 g piersi z kurczaka;
czerstwa kajzerka;
szklanka mleka;
pół pęczka natki pietruszki;
kopiasta łyżka masła;
2 jaja;
sól;
pieprz;
olej do smażenia;
bułka tarta do panierowania kotletów.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Pożarskie robi się podobnie jak kotlety schabowe. Na początek kajzerkę namaczamy w mleku i odsączamy. Oddzielamy żółtka od białek i siekamy umytą wcześniej natkę. Przygotowane mięso - czyli opłukane i ususzone wcześniej - mielimy. Następnie dodajemy do niego utarte z żółtkami masło oraz kajzerkę. Wszystko solimy oraz pieprzymy. Dorzucamy jeszcze posiekaną natkę i mieszamy.

Dzisiaj grzeje: 1. Widok zwala z nóg, policja udostępniła wyjątkowo smutne nagranie. Chodzi o 3,5-letniego Kacperka
2. Wszyscy się mylili, niesłusznie oskarżono Agatę Dudę. Hejterom powinno być głupio

Być może niedługo kotlety schabowe zostaną zastąpione w waszym menu przez tę pyszną potrawę. Jeszcze tylko ubite na sztywno białka zmieszajcie z masą mięsną. Zróbcie to powoli, aby nie straciły puszystości. Uformowane kotlety obtoczcie bułką tartą i smażcie na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Gdy kolor zrobi się jasnozłoty to znak, że kotlety są gotowe. Smacznego! Niedawno przypominaliśmy też na naszej stronie zapomniany przysmak PRL-u, który również może wam zasmakować.

1. Najlepsze newsy dnia:

    1. Tragiczny wypadek. Nie obyło się bez ofiar
    2. Dziewczyna reprezentanta Polski to prawdziwa torpeda. Co za ciało, od samego patrzenia można się zakochać (FOTO)
    3. Ukochana aktorka z "Czterech pancernych i psa" dopiero po latach wyznała gorzką prawdę o serialu. Nikt nie mógł się domyślać
    4. Skandal. Natalia zabiła własne dziecko. Przez koronawirusa wyszła z więzienia, zamieszkała z drugą córką
    5. Polscy strażnicy dali kanapkę porzuconemu psu. Chwilę potem wydarzyła się niesamowita rzecz, ciężko powstrzymać łzy
    6. Nowe hitowe kotlety schabowe z farszem podbijają sieć. Już zachwyciły ponad milion Polaków, nie trzeba nawet ziemniaków i surówki

źródło: Styl.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News