Kotlet schabowy w zimowym ubranku to prawdziwy hit na weekendowy obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni

Kotlet schabowy w zimowym ubranku to prawdziwy hit na weekendowy obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni Źródło: pixabay/takedahrs/

Kotlety schabowe w zimowym ubranku skradną serce każdego. Są banalnie proste w przygotowaniu, a co najważniejsze nieziemsko pyszne. Wystarczy kilka składników, by wyczarować to znakomite danie i zaskoczyć swoich bliskich.

Kotlety schabowe regularnie lądują na polskich stołach jako jeden z prostszych i smaczniejszych obiadów. Do ich przygotowania nie potrzeba żadnych niemożliwych do zdobycia produktów, dlatego wciąż cieszą się tak ogromną popularnością. Z czasem jednak wiele osób szuka drobnego urozmaicenia tradycyjnej receptury, chcąc tym samym zaskoczyć czymś swoich bliskich. Ten przepis idealnie się sprawdzi i bez wątpienia zagości już na stałe. 

Kotlety schabowe w zimowym ubranku to absolutny hit 

Nie masz pomysłu na smaczny i szybki weekendowy obiad? Koniecznie musisz wypróbować ten przepis i możesz być pewny, że posmakuje on każdemu. Wystarczy tak niewiele, by stworzyć coś niesamowitego, a kluczem do sukcesu jest tutaj "ubranko", czyli ser, który nada niepowtarzalnego aromatu. 

Czego potrzebujesz?

  • schab (ilość zależy od twoich upodobań), 
  • sól oraz pieprz, 
  • czosnek, 
  • biały ocet balsamiczny, 
  • ser ementaler, 
  • opcjonalnie zioła

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Domownicy będą zachwyceni 

Nie musisz obawiać się, że twojej rodzinie nie posmakują tak przygotowane kotlety schabowe, bowiem zakocha się w nich każdy i to od pierwszego spróbowania. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje dosłownie chwilę, a zacząć musisz od pokrojenia schabu na dość grube plastry, a następnie rozbicia każdego z nich przy pomocy kuchennego tłuczka. Nie mogą wyjść zbyt cienkie ani zbyt grube - najlepiej sprawdzi się grubość około 0,5 cm. Przypraw solą i pieprzem, ziołami jeśli masz na nie ochotę, polej octem, a na każdym kotlecie ułóż plastry czosnku i wstaw do lodówki na około godzinę. 

Dzisiaj grzeje: 1. Ilu mężów miała Elżbieta Jaworowicz? Nigdy nie zgadniecie
2. Znaleźli zamarzniętą 500 lat temu dziewczynkę. Zbadali ją i wryło ich w ziemię

Po tym czasie wyjmij je i odczekaj kilka minut, by delikatnie przeszły temperaturą pokojową. Zdejmij czosnek oraz delikatnie strząchnij nadmiar octu i przypraw. Smaż na rozgrzanym tłuszczu - najlepiej na patelni, którą następnie będziesz mógł włożyć do piekarnika. Jeśli takiej nie posiadasz, spokojnie możesz przed pieczeniem przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Kotlety smaż po około 3 min z każdej strony, następnie ułóż na każdym ser i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż ser się roztopi. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. W dniu ślubu żona postanowiła dać mężowi prezent. Gdy go zobaczył nie mógł przestać płakać
  2. Don Vasyl przeżywa największą życiową tragedię. Jest tak źle, że błaga o pomoc prezydenta
  3. Katarzyna Dowbor przestała ukrywać prawdę. W jej życiu pojawiła się tajemnicza kobieta
  4. Tadeusz Rydzyk zawstydził wiernego na oczach całego kościoła. "Prawda, że jeszcze ładny?"  
  5. Nowy podatek zapłacą WSZYSCY! Ceny niemal najpopularniejszego produktu w kraju poszybują w górę

Źródło: adamczewski.blog.polityka

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News