Zapomnij o smażeniu, teraz kotlety schabowe z piekarnika są prawdziwym hitem. Tak pysznych i zdrowych jeszcze nigdy jadłeś

Zapomnij o smażeniu, teraz kotlety schabowe z piekarnika są prawdziwym hitem. Tak pysznych i zdrowych jeszcze nigdy jadłeś Źródło: unsplash/Becca Tapert/

Kotlety schabowe z piekarnika są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Koniecznie wypróbuj ten banalnie prosty przepis, a możesz być pewny, że już nigdy nie zjesz smażonych.

Kotlety schabowe, które od pokoleń królują w polskiej kuchni, to świetny sposób na szybki i smaczny obiad. Są tak proste w przygotowaniu, że poradzi sobie z nimi nawet największy kulinarny amator, jednak niektórych może martwić, że tradycyjne schabowe są smażone w przerażającej ilości tłuszczu. Jak wiadomo, nie jest to najzdrowsze rozwiązanie, dlatego warto znaleźć równie smaczną, ale korzystniejszą dla organizmu alternatywę. Z pomocą przychodzi przepis na pieczone kotlety schabowe - i możesz być pewny, że posmakuje on każdemu. 

Kotlety schabowe z piekarnika. Nie tylko pyszne, ale i zdrowe 

Nie obawiaj się, że upieczone kotlety schabowe stracą swój niebywały smak czy chrupkość, którą dotychczas zapewniało ci smażenie na tłuszczu. Jeżeli zadbasz o odpowiednią panierkę możesz być pewny, że nawet bez grama oleju będą tak samo chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku, jak przy tradycyjnym ich wykonaniu. Kluczem do sukcesu są tutaj płatki owsiane, które zapewnią jeszcze lepszy efekt smakowy. 

Czego potrzebujesz? 

  • około 80 dag schabu,
  • 2 jajka,
  • 10 czubatych łyżek płatków kukurydzianych,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól, pieprz,
  • olej w sprayu do spryskania (opcjonalnie).

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Zapomnij o smażeniu, tak pysznych schabowych nigdy nie jadłeś 

Wbrew pozorom, przygotowanie pieczonych schabowych jest banalnie proste i nie zajmuje więcej czasu, niż tradycyjna receptura ich przygotowania. Zacznij od pokrojenia schabu na 4 plastry o grubości około 2 cm i rozbicia ich na nieco cieńsze kotlety, a później dopraw solą oraz pieprzem. Nastaw piekarnik na 180 stopni i zabierz się za dalsze kroki przepisu. 

Dzisiaj grzeje: 1. Najsmutniejsze wiadomości o Beacie Tyszkiewicz! Fani są zdruzgotani
2. Bardzo smutna wiadomość. Nie żyje mama czołowego ministra w rządzie PiS

Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko i wymieszaj przy pomocy widelca. Na oddzielny talerz wsyp mąkę, a na jeszcze inny rozkruszone drobno płatki. Następnie każdy z kotletów obtocz najpierw w mące, później w jaku, a na końcu w płatkach i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcesz, możesz spryskać je olejem w spreju, jednak nie jest to konieczny krok. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut, a po tym czasie włącz termoobieg i po przekręceniu mięsa na drugą stronę piecz jeszcze około 5-7 minut, aż będą rumiane. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zasiłek REKORDOWO w górę. Dostaniesz dodatkowe setki złotych
  2. 22-letnia polska aktorka zabiła siebie i swojego ukochanego. Po latach wyszła na jaw smutna prawda o ich związku
  3. Przez lata był jedną z czołowych postaci "Wiadomości". Niestety, nie udało mu się pokonać nowotworu
  4. Z ostatniej chwili: Anna Lewandowska jest w kolejnej ciąży! Jej mąż przekazał tę wiadomość na oczach milionów
  5. W polskim szpitalu urodziły się bliźniaki o różnym kolorze skóry. Ich mama wyjawiła mediom całą prawdę

Źródło: mniamniam

Następny artykuł