Tysiące Polaków źle rozmrażają mięso. Popełniają dwa karygodne błędy, konsekwencje są opłakane

Tysiące Polaków źle rozmrażają mięso. Popełniają dwa karygodne błędy, konsekwencje są opłakane Źródło: flickr.com/osseous

Kotlety schabowe, mielone, devolaye, klopsiki - pomysłów jest wiele, a w lodówce na wykorzystanie czeka zamrożone mięso. Pora zrobić pyszny obiad, jednak należy pamiętać, w jaki sposób rozmrozić mięso. Inaczej możemy znaleźć się w szpitalu.

Kotlety schabowe z rozmrożonego mięsa mogą sprawić, że czeka nas wizyta w toalecie albo co gorsza - w szpitalu. Przy źle przygotowanym mięsie ryzykujemy naprawdę wiele.

Mięso na kotlety schabowe należy rozmrażać powoli. W jaki sposób?

Rozmrażanie mięsa wydaje się łatwe i nieskomplikowane. Jednak wiele osób nie wie, że sobie szkodzi. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie: "Jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy", możemy bowiem poważnie zatruć się salmonellą, co nie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń. Oto kilka zasad, dzięki którym rozmrozisz mięso, nie narażając się na zatrucia.

Jeśli chcemy w bezpieczny sposób rozmrozić mięso, a zależy nam na przygotowaniu obiadu już rano, możemy umieścić produkt wieczorem w lodówce, a już następnego dnia powinno być gotowe do wykorzystania. Analogicznie, jeśli chcemy zdrowo rozmrozić mięso, a obiad mamy w planach zrobić po pracy, możemy włożyć jedzenie do lodówki przed wyjściem z domu. Chodzi o to, że mięso rozmrażane w niskiej temperaturze 4-7 stopni Celsjusza utrzymuje swój smak, zapach, kształt i konsystencję. Nie pozostawiajmy mięsa w temperaturze pokojowej - tak jak większość osób robiła do tej pory.

Wrogiem są bakterie, tylko czyhają na nasze zdrowie

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Wiele osób, chcąc szybko przygotować mięso na obiad, tworzy w swoim domu hodowlę bakterii z prawdziwego zdarzenia. Popularne jest bowiem rozmrażanie mięsa poprzez wsadzanie go do ciepłej wody - to obrzydliwe. Mięso może i rozmrozi się szybciej, ale namnożą się tam bakterie, zacznie z dużą dozą prawdopodobieństwa szybko pachnieć, a jego konsystencja będzie beznadziejna. Jeśli już chcemy rozmrażać produkt przy pomocy wody, niech będzie zimna albo chociaż chłodna. Trzeba też pamiętać o zmienianiu wody co pół godziny, aby nie ogrzała się zbyt mocno - no i mięso musi się znajdować w wodoodpornym woreczku.

Dzisiaj grzeje: 1. "Zemsta faraona" wcale nie jest mitem. Dotyka wielu turystów, da się jednak z nią walczyć
2. Powód jest naprawdę smutny. Wiadomo dlaczego Michał Szpak nie ma dzieci

Rozmrażanie mięsa w niskiej temperaturze bardzo powoli sprawia, że nie ryzykujemy namnożenia się bakterii. Musimy też pamiętać, że nie zamrażamy mięsa ponownie! Kiedy wsadzimy do chłodni rozmrożone już wcześniej mięso, tym samym przeniesiemy w "stan hibernacji" rozwinięte już bakterie. Kiedy po raz drugi wystawimy mięso na działanie ciepłej temperatury, bakterii będzie tam tyle, że problemy gastryczne są już murowane.

Najlepsze newsy dnia:

  1. 20 produktów, które powoli uśmiercają cię każdego dnia. Lista ścina z nóg
  2. Złe wieści dla 40 tys. kierowców. Jeszcze w tym roku stracą prawo jazdy
  3. Kupił w Polsce mięso z zarażonego kurczaka, wygląda ohydnie. Zdjęcia tylko dla osób o mocnych nerwach
  4. Gwiazda TVP, TVN i Polsatu spadła na samo dno. Choroba zabrała mu chęć do życia i wszystkie pieniądze, przeżył prawdziwy koszmar
  5. Okropnie się boi. Nowotwór zaatakował ukochaną aktorkę, ostatnie stadium choroby

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News