Moda na "kotlety schabowe inaczej" podbija serca Polaków. Prawdziwa eksplozja smaku, można oszaleć na ich punkcie

Moda na "kotlety schabowe inaczej" podbija serca Polaków. Prawdziwa eksplozja smaku, można oszaleć na ich punkcie Źródło: Flickr/tribp

Kotlety schabowe nie od dziś są jednym z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Wystarczy przygotować je odrobinę inaczej, aby cała rodzina odkryła nowy wymiar smaku. Sekretem do sukcesu jest jeden, tajny składnik, który prawie każdy ma w swoim domu.

Kotlety schabowe są smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. To dlatego wielu domowych szefów kuchni polega na nich w kwestii niedzielnych obiadów. Jednak nawet najlepsze, najbardziej tradycyjne danie potrafi się trochę "przejeść". Wystarczy jednak odrobinę urozmaicić przepis, aby usłyszeć od domowych koneserów okrzyki zachwytu. Kreatywność tej receptury opiera się na jednym, bardzo popularnym składniku, który prawie każdy ma w domu.

Kotlety schabowe "inaczej" podbijają serca Polaków

Ten przepis jest tak samo prosty w przyrządzeniu, jak tradycyjny. Główną zmianą, jaką należy wprowadzić do znanej i sprawdzonej receptury, jest marynowanie kotletów przed obtoczeniem ich w panierce. Wystarczy zanurzyć je w marynacie i zostawić na noc w lodówce - nabiorą wówczas wyjątkowego smaku i aromatu, o którym mówić będą z pewnością wszyscy zasiadający przy stole goście.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Oto jakie składniki należy przygotować do zrobienia marynaty, która zapewni wyjątkowy smak i fakturę mięsa w kotletach schabowych: 1 jajko klasy M, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, sól do smaku, świeżo zmielony pieprz czarny wedle uznania. Ponadto potrzebne będą tradycyjne "kotletowe" składniki, czyli 6 plastrów schabu (około 450 g), bułka tarta na panierkę oraz olej rzepakowy bądź smalec do smażenia.

Sposób przygotowania marynaty jest bardzo prosty

Aby przygotować marynatę do kotletów schabowych, wystarczy wbić do miski jedno jajko klasy M, rozbić je za pomocą widelca lub ubijaczki, dodać majonez, sok z cytryny, posiekany koperek oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Dzisiaj grzeje: 1. Wypłynęły intymne zdjęcia Michała Szpaka. To zemsta jego przyjaciółki
2. Już 16 osób nie żyje. Niestety, napływają tragiczne informacje z polskich miejscowości, uważajcie na siebie

Potem należy się zabrać za przygotowanie samych kotletów, czyli pokroić schab na plastry, osuszyć je ręcznikiem papierowym i delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Każdy z przygotowanych plastrów należy następnie zanurzyć w marynacie, poukładać je jeden na drugim w pojemniku i szczelnie zamknięte włożyć do lodówki, gdzie powinny marynować się przez noc.

Tak zamarynowane kotlety należy wyjąć z lodówki około 30-60 minut przed smażeniem i każdy z nich obtoczyć w bułce tartej. Po kilku minutach smażenia domownicy będą zachwycać się ich wyjątkowym smakiem i soczystością.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zakaz handlu w niedziele będzie ZŁAGODZONY. Skorzystają dwie grupy społeczne
  2. Wypłynęły intymne zdjęcia Michała Szpaka. To zemsta jego przyjaciółki
  3. Gwiazdor Ranczo ujawnił tajemnicę dot. nieżyjącej od 15 lat Darii Trafankowskiej. Ogromne zaskoczenie
  4. Polsat przekazał straszne informacje z polskich miejscowości. Mnóstwo osób nie żyje
  5. Tajemniczy mężczyzna poprosił bawiącego się z synkiem tatę o wodę. Po chwili zaczął się horror

źródło: kulinarne przeboje

Następny artykuł