Tak pysznych kotletów schabowych jeszcze nie jedliście. A wszystko za sprawą sekretnego składnika

Tak pysznych kotletów schabowych jeszcze nie jedliście. A wszystko za sprawą sekretnego składnika Źródło: smakerpl

Kotlety schabowe, które zachwycą wszystkich gości obecnych na obiedzie, są banalnie proste w przygotowaniu. Na dodatek za sprawą jednego, niepozornego składnika można wyczarować najwspanialsze danie. Ten przepis z pewnością w wielu domach wejdzie na stałe do menu.

Kotlety schabowe nie mogą się znudzić. To klasyczne danie jest uwielbiane przez wszystkich Polaków. Niezależnie od wieku, niemalże każdy zawsze ma na nie ochotę, czy to w wersji do zjedzenia na ciepło czy nawet na zimno. Chociaż przepisów na kotlety schabowe jest bez liku, to warto czasem poszukać tego jednego i wyjątkowego. Wykorzystując te proste sztuczki będziesz przekonany, że tak wspaniałych schabowych jeszcze nie próbowałeś.

Proste sztuczki na wyjątkowe kotlety schabowe

Przygotowując kotlety schabowe, wystarczy kierować się prostymi zasadami, które sprawią, że danie będzie smakowało jeszcze lepiej. Żeby uzyskać idealną chrupkość, wystarczy zacząć ich przyrządzanie trochę wcześniej. Marynata zrobiona z mleka i cebuli w której kotlety schabowe spędzą całą noc w lodówce, sprawi, że schabowe będą wyjątkowo chrupkie. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jeżeli chodzi o panierkę, która również może nadać im chrupkości, warto sięgnąć po tajną broń wszystkich kucharzy i kucharek. Za sprawą płatków kukurydzianych dodanych do bułki tartej, kotlety schabowe zyskają jeszcze lepszy smak. Panierka przygotowana w ten sposób będzie wyjątkowo krucha, ale nie będzie się rozpadać.

Sztuczką, którą przekazują sobie kucharze z ust do ust, jest to, by podczas rozbijania mięsa zapakować je do małych woreczków foliowych. W ten sposób przy uderzaniu w mięso ono się nie rozpadnie, a kotlety schabowe stają się większe. 

Kotlety schabowe z sekretnym składnikiem 

Dzisiaj grzeje: 1. Po twarzy kobiety przemieszczała się narośl. W środku było ŻYWE STWORZENIE [ZDJĘCIA]

2. Widzowie są oburzeni, ich zdaniem przekroczono granicę żenady. Ogromny hejt za zachowanie jurora w finale "The Voice of Poland"

W przypadku idealnych kotletów schabowych, kluczową rolę odgrywa jeden, niepozorny składnik. Jest nim zwyczajny, choć coraz mniej popularny smalec. Kotlety schabowe smażone na dobrze rozgrzanym smalcu zyskują o wiele więcej aromatu. Składnik ten sprawia także, że panierka nie nasiąka olejem, przez co jest jeszcze bardziej chrupiąca. Kiedyś nasze babcie używały smalcu niemalże codziennie, dziś jest już nieco pomijany, warto jednak wciąż mieć go w swojej kuchni. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Tuż po wygranej "The Voice" dziennikarka TVP podstawiła mikrofon 17-latce. Niesamowite słowa
  2. Paskudne, prawie wszyscy kupują i dodają do kurczaka czy schabu. Zawiera toksyczny dwutlenek siarki i co gorsza olej palmowy
  3. Pierogi z tym farszem to prawdziwy hit na stole. Mało kto potrafi się im oprzeć, każdy poprosi o dokładkę, a potem o przepis
  4. Przekroczył wszelkie granice na antenie TVN. Broni się niesmacznym wpisem i usuwa komentarze (sprawdziliśmy)
  5. Nawet 2 tys. zł wydasz na mandat. Karę powiążą z twoją pensją

źródło: stylpl

Następny artykuł