Kotlety schabowe w sosie rodzynkowym smakują jak danie z 5-cio gwiazdkowej restauracji. Przepis jest śmiesznie prosty, a smak nieziemski

Kotlety schabowe w sosie rodzynkowym smakują jak danie z 5-cio gwiazdkowej restauracji. Przepis jest śmiesznie prosty, a smak nieziemski Źródło: youtube.com/ Pani M - kuchnia smakowita

Kotlety schabowe to niewątpliwie jeden z największych klasyków polskiej kuchni. Jak się jednak okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby odmienić jego zwyczajowy smak. Dzięki sosowi rodzynkowemu kotlet będzie smakował jakby pochodził co najmniej z restauracji Magdy Gessler. Ten smak pokochają wszyscy.

Kotlety schabowe są daniem, które można wykonać na wiele sposobów. Serwowane od lat są klasycznym daniem, uświetniającym niedzielne popołudnia. Wystarczy naprawdę niewiele, aby tradycyjna polska potrawa była jeszcze lepsza. Sos rodzynkowy dodany do mięsa nada mu smak, którego nikt by nawet nie podejrzewał. Nasi bliscy będą zachwyceni tą prostą innowacją.

Kotlety schabowe nigdy nie były lepsze. Prosty i skuteczny sposób na świetne danie

Aby zrobić nasze danie, przyjrzyjmy się najpierw składnikom, które są potrzebne do wykonania samych kotletów. By zrobić tradycyjny smakołyk, musimy kupić cztery cząstki schabu, jedno jajko, jedną łyżkę mleka, dwie łyżki mąki, jedną szklankę bułki tartej i olej do smażenia. Wspomniany sos rodzynkowy będzie wymagał od nas przygotowania szklanki soku pomarańczowego, jednej łyżki soku z cytryny, dwóch łyżek rodzynek, jednej łyżki brązowego cukru, łyżeczki mąki ziemniaczanej i szczypty mielonego ziela angielskiego oraz wody.

Pierwsze co musimy zrobić, to oczywiście kotlety. Mięso panierujemy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na oleju. Sos będzie wymagał równie prostej procedury. To podstawa dania, która nie wymaga wielu modyfikacji. Niezwykłego smaku doda właśnie sos rodzynkowy.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Sos rodzynkowy robi się łatwo i przyjemnie

Aby wykonać sos rodzynkowy, musimy wziąć cukier i rozpuścić go w soku pomarańczowym. Do mieszaniny dodajemy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu.

Dzisiaj grzeje: 1. Na pogrzeb Anny Jantar przyszło aż 40 tysięcy Polaków. To, jak wygląda jej grób dziś jest nie do uwierzenia
2. Był wielkim gwiazdorem seriali Polsatu, Marka Perepeczko kochały miliony. Dzisiaj jego grób wygląda tak, że trudno powstrzymać łzy

Gdy mieszanina się zagotuje, dodajemy przyprawy i rodzinki, a potem gotujemy przez 5 minut. Później rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w wodzie, dodajemy do soku i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Tak przygotowanym płynem można polać kotleta, jednak trzeba uważać - ma bardzo intensywny smak, dlatego lepiej używać go bardzo oszczędnie, aby nie nie zepsuć smaku mięsa.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Mogą ZABRAĆ ci miejsce pochówku bliskiej osoby. Aby temu zapobiec, musisz pamiętać o jednym
  2. Na weselu sześciu policjantów otoczyło nagle pana młodego. Goście nie mogli uwierzyć w to, co się stało później
  3. Mamy zdjęcia grobu Kory w Święto Zmarłych. Widok zapiera dech
  4. Odwiedziliśmy dzisiaj grób Zbigniewa Wodeckiego. Widok, którego nie da się zapomnieć
  5. Byliśmy dzisiaj na grobie Pawła Adamowicza. Widok jest po prostu smutny, mamy zdjęcia

Źródło: Super Express

Następny artykuł