Sekretna receptura trafiła do sieci. Aksamitnie miękkie kotlety mielone w sosie własnym są obłędne dla kubków smakowych

Sekretna receptura trafiła do sieci. Aksamitnie miękkie kotlety mielone w sosie własnym są obłędne dla kubków smakowych Źródło: Wikimedia Commons/Daniel Schwen

Kotlety mielone dosyć często pojawiają się na polskich stołach. Można jednak urozmaicić tę popularną potrawę za pomocą receptury, która niedawno trafiła do sieci.

Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Jest sposób na przyrządzenie ich w zupełnie inny sposób, jakiego do tej pory mogliście nie znać. Dzięki podaniu ich we wcześniej przygotowanym sosie, mięso będzie aksamitnie miękkie i rozpływające się w ustach.

Kotlety mielone w sosie własnym? Przepis jest bajecznie łatwy

Na same kotlety potrzebne będzie nam pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego oraz wołowego w proporcji 1:1. Oprócz tego powinniśmy się zaopatrzyć w średniej wielkości cebulę, jajko, dwie łyżki bułki tartej (oraz jeszcze trochę do panierowania), olej do smażenia oraz podstawowe przyprawy - sól i pieprz.

Natomiast do samego sosu potrzebne będą nam dwie szklanki bulionu, może być także taki z kostki. Oprócz tego niezbędna będzie łyżka mąki pszennej i ewentualnie cztery łyżki sosu z pieczeni.

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę, a następnie zeszklenie jej poprzez smażenie na patelni polanej wcześniej łyżką oleju. Następnie zabieramy się za same kotlety. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, smażoną cebulę, po czym doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kolejnym krokiem jest uformowanie z mięsnej masy okrągłych kotletów. Po ich zrobieniu panierujemy je w bułce tartej i smażymy na nieco rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.

Do przygotowania sosu powinniśmy mieć odpowiednie garnki

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Do dalszych kroków przydadzą nam się garnki. Warto zainwestować w cały zestaw garnków ze stali szlachetnej. Obecnie można takie znaleźć w ofercie Lidla w przystępnej cenie, co więcej nadadzą się także do kuchni indukcyjnych. Gdy usmażone kotlety przełożymy do jednego z garnków z zestawu ERNESTO z Lidla, zalewamy je bulionem i gotujemy przez jakieś 10 minut. To właśnie wtedy dodajemy też sos z pieczeni, który wpłynie na niepowtarzalny smak. 

>>Zobacz 10-częściowy zestaw garnków ERNESTO z Lidla w zaskakująco niskiej cenie<<

Następnie rozrabiamy łyżkę mąki z połową szklanki zimnej wody, bardzo dokładnie mieszając. Zestawiamy z ognia garnek, w którym gotowaliśmy kotlety i dodajemy wodę z mąką, rozprowadzamy w środku i znów stawiamy na ogień. Później jeszcze kilka minut gotowania i gotowe. Można dodać jeszcze przyprawy do sosu dla smaku, np. maggi.

Dzisiaj grzeje: 1. Lekarze nie dawali choremu niemowlakowi żadnych szans. Jego matka wpadła na szalony pomysł. Zadziałał od razu
2. 72-letni Karol Strasburger został właśnie ojcem! Znamy płeć i imię dziecka

Zostało nam tylko podanie kotletów na stół. Można je podać tradycyjnie w formie ziemniaków oraz sałaty ze śmietaną, ale równie dobrze sprawdzą się z ryżem czy mizerią. Ponadto przepis można lekko zmienić, dodając do sosu przecier pomidorowy, musztardę, wywar z suszonych grzybów czy ogórka pokrojonego w drobną kostkę.

Najlepsze newsy dnia:

  1. 6 osób nie żyje, ponad 360 jest rannych, bilans ofiar cały czas rośnie. Media obiegły informacje o zagranicznej tragedii
  2. Agata Duda przejęła mikrofon i wystosowała apel do Polaków. Potrzebna jest pomoc
  3. Koniec z nudną panierką z bułki tartej. Dzięki nowej panierce kotlety schabowe będą tak pyszne, jak nigdy wcześniej
  4. Biedronka: nagranie nastoletnich złodziei podbija sieć
  5. Możesz otrzymać tzw. specjalną rentę, nawet jeśli nie spełniasz kryteriów. Jest na to sposób

Źródło: Mniammniam.com

Następny artykuł