Kotlety soczyste jak nigdy przedtem. Wystarczy dodać do mięsa jedną rzecz, domownicy nie będą chcieli jeść nic innego

Kotlety soczyste jak nigdy przedtem. Wystarczy dodać do mięsa jedną rzecz, domownicy nie będą chcieli jeść nic innego Źródło: silviarita/Pixabay

Kotlety mielone obok kotletów schabowych są jednym z najpopularniejszych przepisów na dania mięsne w kuchni polskiej. Wiele z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez ich udziału. Jeżeli jeszcze nie wiecie, co przygotować dziś swoim domownikom, wypróbujcie ten przepis, który wzbogacony o jeden składni, będą smakować jak nigdy przedtem.

Kotlety mielone można przygotowywać na wiele sposobów. Ostatnio wielkim hitem w sieci była ich oszczędna wersja, która podbiła serca i żołądki Polaków, pozwalając im zaoszczędzić. Niewiele osób wie, że to danie można także przygotować w piekarniku, by stworzyć bardziej dietetyczną wersję popularnego dania. Jeżeli jednak masz ochotę na soczyste jak nigdy przedtem kotlety mielone, wypróbuj ten przepis. 

Kotlety mielone z ważnym składnikiem, który ma wpływ na całe danie

Kotlety mielone z tego przepisu przygotujesz z następujących składników:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),
  • 100 ml ryżu,
  • 100 ml bulionu,
  • 100 g cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • mąka gryczana,
  • tłuszcz do smażenia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Kotlety mielone są banalnie proste w przygotowaniu 

Rozpocznij od przepłukania ryżu, dodaj go do garnka i zalej 150 ml wody. Dodaj jedną łyżkę masła i pół łyżeczki soli. Ryż zagotuj na dużym ogniu pod przykryciem, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez następne 15 minut. Ugotowany ryż odstaw do wystygnięcia.  Obierz cebulę, pokrój ją w plasterki i podduś na tłuszczu z dodatkiem soli i cukru, a następnie zmiel ją z mięsem i ryżem. Do smaku dodaj sól i pieprz. Do masy dodaj jajko i wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kulki i obtocz je w mące gryczanej, delikatnie spłaszczając. 

Dzisiaj grzeje: 1. Premier Morawiecki podjął decyzję. Znika uciążliwy zakaz, wielu Polaków odetchnie z ulgą

2. Andrzej Duda zatwierdził nowe świadczenie. Kogo obejmie 1400 plus?


Kotlety mielone smaż na rozgrzanej patelni, aż z każdej strony będą miały rumiany kolor. Pamiętaj, by ogień nie był zbyt silny, w takim przypadku wierzchnia warstwa się spali, a wewnątrz wciąż będą surowe. Podczas smażenia nie dociskaj kotletów do patelni. Gotowe kotlety mielone podawaj z dodatkami wedle uznania. Kotlety mielone z tego przepisu można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
  2. Nie żyje ikona europejskiego sportu. Choroba zaatakowała znienacka i zabrała legendę
  3. Z niedowierzaniem patrzyli na żonę Rutkowskiego. Nie byli w stanie jej poznać, co za metamorfoza
  4. Zostawiła dzieci z byłym mężem, wtedy widziała je po raz ostatni. Doszło do niewyobrażalnego dramatu, tylko dla osób o mocnych nerwach
  5. Mało kto ma pojęcie, kim była pierwsza żona Strasburgera. Kiedyś wielu Polaków się w niej kochało
  6. Nieludzko znęcał się nad żoną, wszystko nagrywała druga kobieta. Wstrząsające wideo trafiło do sieci

źródło: WP

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News