Prosty przepis na idealne kotlety mielone. Będą smakować jak u mamy, wystarczy pamiętać o jednym ważnym kroku

Prosty przepis na idealne kotlety mielone. Będą smakować jak u mamy, wystarczy pamiętać o jednym ważnym kroku Źródło: youtube Uwaga Babcia Gotuje

Kotlety mielone to nudne i pełne tłuszczu danie? Jeśli skorzystasz z tego przepisu zaskoczysz wszystkich wyglądem oraz smakiem tej tradycyjnej potrawy. Jeśli zamienisz jedną rzecz, to nie tylko Ty będziesz miał mniej pracy, ale kotlety będą także zdrowsze.

Kotlety mielone to zaraz obok schabowego sztandarowe danie polskiej kuchni. Wielu porzuciło je, uznając za nudne, ale prawda jest taka, że bez szkody można wrócić do ich jadania. 

Kotlety mielone na nowo

Oto prosty przepis na kotlety mielone. Będą smakować jak u mamy, ale prawdopodobnie będą zdrowsze. Wystarczy, że zmienisz tylko jeden krok w ich przygotowaniu. Potrzebujesz 1 kg chudej szynki wieprzowej, dwóch dużych cebul, 2 ząbków czosnku, jajka oraz bułki, a do przyprawienia sól, pieprz i paprykę wędzoną. Chociaż składniki są tradycyjne to sposób przygotowania już nie. Najważniejsze, aby zrezygnować ze smażenia i zastąpić je zdrowszą formą przygotowywania posiłku, czyli pieczeniem. Pozwoli Ci to stworzyć klasyczne danie, które nadążać będzie za zdrowymi trendami. Do tego wszystkiego będzie obłędnie smaczne, czego chcieć więcej?

DALSZY CIĄG TEKSTU POD GALERIĄ:

Proste kroki doprowadzą Cię do pysznego finału

Kotlety mielone na tej fazie przygotowań nie różnią od przepisu stosowanego przez nasze mamy. Umyte mięso zmiel na maszynce o drobnych oczkach, a cebulę obierz i pokrój. Czosnek obrany z łupinki przeciśnij przez praskę i dodaj te rzeczy do mięsa. Następnie wbij jajko, dopraw tak, jak lubisz i dokładnie wymieszaj. Bułkę namoczoną wcześniej w wodzie, odciskamy z jej nadmiaru i również dodajemy do masy. Ponownie mieszamy do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. W międzyczasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni Celsjusza.

Dzisiaj grzeje: 1. Podano najnowsze dane nt. koronawirusa w Polsce. Nie jest dobrze, liczba chorych szybko wzrasta

2. Tragiczne zdjęcia z Włoch. Wojsko ciężarówkami wywozi trumny z ciałami, kostnice nie mają miejsca

Zamień sposób przygotowania, a skorzysta Twoje zdrowie

Blachę nakryj papierem do pieczenia, a z powstałej masy zacznij formować kotlety. Niech nie będą zbyt grube, bo przez to mogą wyjść surowe w środku. Układaj je w równych odstępach i piecz ok 35 minut. Po upływie 25 minut przewróć kotlety, dzięki temu będą ładnie rumiane z także z drugiej strony. Zastosowanie piekarnika zamiast tradycyjnego smażenia na patelni spowoduje, że nasze danie będzie miało znacznie mniej kalorii, a jego przygotowanie nie będzie wiązało się z koniecznością ciągłego stania przy kuchence. Korzyści są oczywiste, smacznego!

Najlepsze newsy dnia:

  1. Jeden z największych szpitali w Polsce wstrzymuje działalność. Wszystko przez koronawirusa
  2. Nie żyje piłkarz Premier League. Miał zaledwie 35 lat
  3. Nie żyje 57-latek, który świadomie zarażał innych. Miał przerażający plan
  4. Niepokojące wyniki badań. Nowe, nieznane wcześniej objawy koronawirusa
  5. Wyjątkowo przybijające wiadomości z Włoch. Najtragiczniejszy dzień od początku epidemii
  6. Polka wróciła z Niemiec. Szybko uciekła z kwarantanny, bo tradycyjne jedzenie jej nie smakowało

Źródło: Styl

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News