Kotlety mielone panierowane w grzankach to najlepszy przepis Kuronia. Drobny szczegół sprawia, że długo nie zapomnicie tego smaku

Kotlety mielone panierowane w grzankach to najlepszy przepis Kuronia. Drobny szczegół sprawia, że długo nie zapomnicie tego smaku Źródło: YouTube / Policzona Szama

Kotlety mielone nie muszą być nudne - można je serwować na wiele różnych sposobów. Kuroń zaprezentował najnowszy przepis na kotlety panierowane w grzankach. Tę niestandardową wersję można wypróbować w Boże Narodzenie. Twoim obiadem z pewnością zachwyci się cała rodzina.

Kotlety mielone panierowane w grzankach to idealny przykład dania tradycyjnego, które dzięki drobnemu, zaskakującemu składnikowi smakuje zupełnie inaczej. Poleca się je osobom szukającym odmiany w codziennym menu bez wydawania fortuny. Kotlety mielone panierowane w grzankach można spotkać także pod nazwą kotlet ministerski. Sekret ich smaku tkwi w mięsie dobrej jakości, najlepiej kupionym na lokalnym bazarku i zmielonym własnoręcznie w domu za pomocą maszynki. 

Kotlety mielone panierowane w grzankach polecają się na świąteczny obiad 

Kuroń przedstawił najlepszy według niego i wielokrotnie sprawdzony przepis. Aby przygotować danie, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, 1 dużą cebulę, 2 łyżki oleju roślinnego, 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa, 1 jajko, 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki majonezu, 2-3 łyżki bułki tartej plus trochę do obtoczenia, sól, pieprz czarny mielony, olej roślinny do smażenia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

 

Przyrządzenie kotletów nie jest skomplikowane 

Najpierw kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy ją na oleju do uzyskania ładnego złotego koloru, po czym odstawiamy do przestudzenia. Następnie kroimy tosty w cienkie paseczki.  W międzyczasie mieszamy mięso mielone z podsmażoną, ostudzoną cebulką, jajkiem, musztardą, majonezem oraz bułką tartą. Doprawiamy mieszaninę solą i pieprzem. Dodajemy do niej dwie łyżki bułki tartej. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wsypujemy kolejną. 

Dzisiaj grzeje: 1. Pamiętacie Marynę z Janosika? Tak dziś wygląda aktorka, za którą szalały miliony Polaków
2. Małgosia poszła na imprezę i słuch po niej zaginął. 815 dni więzili ją, przywiązaną do łóżka bezustannie bili i gwałcili

Mięso wyrabiamy z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy zgrabne kotlety, które obtaczamy w pieczywie i dociskamy, aby w trakcie tej czynności grzanki nie odpadały. Następnie dodatkowo obtaczamy kotlety w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru. Kuroń proponuje podawać kotlety z ziemniakami tłuczonymi z dużą ilością koperku i mizerią lub buraczkami. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Gwiazda kultowych Alibabek potrzebuje pieniędzy i pomocy. Przykry zbieg okoliczności
  2. 500 plus już nie w formie pieniędzy dawanych do ręki. W 2020 szykują się olbrzymie zmiany
  3. Masz suche i zniszczone włosy? Popełniasz jeden podstawowy błąd podczas mycia głowy, niemal każda kobieta to robi
  4. Córka nie chciała sprzątać. Matka wymyśliła niebywały sposób żeby nauczyć ją porządku, szczęka opada
  5. Trzymasz chleb w lodówce? Natychmiast go wyjmij, popełniasz karygodny błąd

Źródło: kuron.com.pl

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News