Najbardziej soczyste i najzdrowsze kotlety mielone na świecie. Z piekarnika, rewolucyjny przepis

Najbardziej soczyste i najzdrowsze kotlety mielone na świecie. Z piekarnika, rewolucyjny przepis Źródło: Pixabay/silviarita

Kotlety mielone są bardzo popularne na polskich stołach. Charakteryzują się jednak nieprzyjemnym zapachem i tym, że są niezwykle tłuste. Okazuje się, że jest jednak sposób aby były znacznie zdrowsze.

Kotlety mielone to jedno z podstawowych dań w polskiej kuchni. Często goszczą na stołach w towarzystwie ziemniaków z koperkiem i słyną ze swego szczególnego aromatu, który wielu uważa za nieprzyjemny. Oczywiście, tę niedogodność nadrabiają świetnym smakiem. Okazuje się, że nieprzyjemnej woni można się łatwo pozbyć, a przy tym uczynić kotlety zdrowszymi.

Kotlety mielone w znacznie zdrowszej wersji

Okazje się, że zamiast smażyć kotlety, można postawić na pieczenie. Jak powszechnie wiadomo, jedzenie smażone w głębokim oleju jest niezdrowe, dlatego w ostatnim czasie popularność zdobywa pieczenie i gotowanie na parze. Również kotlety mielone można przyrządzić w piekarniku, wystarczy zrobić je według poniższej instrukcji.

Najpierw musimy przygotować składniki. Potrzebne będzie nam pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki. Ponadto zaopatrzyć się musimy w jeden pęczek cebuli ze szczypiorem, jajko, bułkę tartą, około 15-20 gramów masła, dwie łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1-2 łyżki oleju do podsmażania cebuli, a także sól i pieprz. Oprócz tego powinniśmy namoczyć jedną bułkę w mleku lub wodzie.

Kotlety mielone z piekarnika zamiast z patelni

Zaczynamy od pokrojenia na drobno cebuli i szczypiorku, które później podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ją do mięsa z odsączoną bułką, jajkiem, natką pietruszki oraz przyprawami. Później wszystko mieszamy. Jeśli masa na kotlety będzie się rozsypywać i nie będzie zwarta, dosypujemy bułki tartej.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Następnie z masy lepimy kulki, które spłaszczamy, formując w ten sposób kotlety. Na środku każdego z nich zostawiamy niewielkie zagłębienie i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie ulepione już mięso kładziemy na blasze, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika kładziemy na każdym kotlecie mały kawałek masła.

Dzisiaj grzeje: 1. Kobieta robiła swoją suknię ślubną 1000 godzin. Pan młody prawie zemdlał, gdy ją zobaczył, ksiądz oparł się o ołtarz
2. Nie żyje najbardziej kontrowersyjny polski ksiądz. Wiadomości z ostatniej chwili

Kotlety pieczemy na termoobiegu w piekarniku, który wcześniej rozgrzaliśmy do 180 stopni. Po 20 minutach podwyższamy temperaturę o 10 stopni, włączamy górną grzałkę i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut aż do zarumienienia kotletów.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Słono zapłacisz za źle ustawione auto. Mandat podrożał aż CZTEROKROTNIE!
  2. 13. emerytury nie zostaną wypłacone? Przykre doniesienia
  3. Uważajcie na siebie, CBŚ wykryło wielkie niebezpieczeństwo w polskiej miejscowości. Dzieci i mieszkańcy w pośpiechu ewakuowani
  4. Wielka tragedia. Nagła tragiczna śmierć młodej dziewczyny w ciąży w polskiej miejscowości
  5. Taka to ma dobrze, Kinga Duda znalazła niesamowitą pracę w Warszawie. Pensja na start zaskakująca

Źródło: Beszamel Super-Express

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News