Już nigdy nie spojrzysz na zwykłe kotlety mielone po wypróbowaniu tego przepisu. Wystarczy jeden dodatkowy składnik, który nada im niezapomnianego smaku

Już nigdy nie spojrzysz na zwykłe kotlety mielone po wypróbowaniu tego przepisu. Wystarczy jeden dodatkowy składnik, który nada im niezapomnianego smaku Źródło: pxhere/Hamid Chahardehi/

Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne, jeśli dodasz do nich składnik, o którym przez lata nawet nie pomyślałeś. Koniecznie musisz wypróbować ten prosty, ale fenomenalny przepis.

Kotlety mielone o idealnym smaku dzięki jednemu składnikowi? Jeżeli wydaje ci się, że to niemożliwe, jesteś w ogromnym błędzie. Ta receptura z pewnością przyćmi każdą, z której dotychczas korzystałeś i sprawi, że już nigdy nie będziesz chciał zjeść żadnych innych. Twoi bliscy na pewno pokochają tak przygotowane mielone, a to wszystko za sprawą jednego, dodatkowego składnika. 

Już nigdy nie spojrzysz na żadne inne kotlety mielone

Kotlety mielone w polskiej kuchni pojawiają się równie często, co tradycyjne schabowe, dlatego nic dziwnego, że niektórym, przygotowywane od lat w ten sposób danie, mogło już nieco się znudzić. By znów przekonać do nich swoich domowników, nie musisz wcale starać się o najbardziej wyszukaną potrawę, ponieważ wystarczy tylko, że do tradycyjnych kotletów dodasz jeden składnik, który zupełnie odmieni ich smak. W tym przypadku decydującym produktem jest por. To właśnie on nada twoim mielonym niepowtarzalną nutę smakową. 

Czego potrzebujesz do soczystych kotletów? 

  • 500 g wybranego przez siebie mięsa mielonego, 
  • biała część jednego pora, 
  • 1 jajko, 
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • sól oraz pieprz, 
  • olej 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Niezapominany smak w kilka minut 

Wystarczy kilka chwil, by przygotować te niezwykle proste i smaczne kotlety, których bez wątpienia nie powstydziłaby się nawet sama Magda Gessler. Drobno pokrojonego pora podsmaż na odrobinie oleju, a następnie dodaj do miski, w której znajduje się już mięso, jajko i bułka tarta. By wszystko łatwiej wymieszać, dodaj 3 łyżki przegotowanej wody oraz odrobinę soli i pieprzu. 

Dzisiaj grzeje: 1. Ewa Farna przesadziła? Puściły jej wszelkie hamulce. Tego się po niej nie spodziewaliście

2. Tata patrzył, jak dziecko bawi się z psem. Nagle pupil zrobił tak nieoczekiwaną rzecz, że gdyby tego nie nagrał, nikt by mu nie uwierzył

Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą, a z uzyskanej masy formuj kotlety o takiej wielkości, jaka najbardziej ci odpowiada. Każdy z kotlecików obtocz dokładnie w mące i smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Jeżeli mielone będą rumiane z obu stron, to znak, że są już gotowe. To wszystko - proste i szybkie danie o idealnym smaku na miarę MasterChefa gotowe. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kasjer z Lidla podmienił staruszkowi kartę. Myślał, że nikt go nie widzi
  2. Żona była zaniepokojona zachowaniem męża, więc zainstalowała kamery. Nagranie z kuchni wystarczyło, by z krzykiem wybiegła z domu
  3. Przez 10 lat leczyła się, by móc zostać mamą. Jak w końcu jej się udało, lekarz przyznał się do koszmarnego błędu
  4. Ślub został przerwany, jak nagle ktoś z tyłu kościoła zaczął krzyczeć. Panna młoda odkręciła się i zalała się łzami
  5. Niewielu kierowców zdaje sobie z tego sprawę. Przez ten popularny błąd możesz stracić prawo jazdy nawet na kilkanaście lat

Źródło: super express

Następny artykuł