Rewolucyjny przepis na kotlety mielone. Podniebienie eksploduje z rozkoszy

Rewolucyjny przepis na kotlety mielone. Podniebienie eksploduje z rozkoszy Źródło: pixabay/silviarita/

Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Jeżeli choć raz wypróbujesz ten przepis, już nigdy nie skorzystasz z żadnego innego. Banalne przygotowanie i przede wszystkim fenomenalny efekt smakowy skradną serca każdego.

Kotlety mielone pojawiają się w polskiej kuchni równie często, co kotlety schabowe. Gospodynie domowe od lat opracowują najlepszy przepis, by dogodzić swoim rodzinom, bazując w szczególności na recepturach swoich mam i babć. Nietrudno się zatem domyślić, że podawane od lat w ten sam sposób kotlety niektórym mogły już się trochę znudzić. Dlatego też warto zagłębić się w przepis, który przedstawimy i wprowadzić nieco nowoczesności do tego popularnego dania. 

Rewolucyjny przepis na kotlety mielone 

Pamiętaj, że aby stworzyć idealne danie, które swoim smakiem skradnie serca domowników, wcale nie potrzebujesz niekończącej się listy składników. Przy pomocy kilku podstawowych produktów z nutą czegoś nowego, można stworzyć naprawdę świetną potrawę, która od czasu pierwszego przygotowania już zawsze będzie królować w twojej kuchni. 

Oto lista tego, czego potrzebujesz do prostych i smacznych mielonych: 

  • 40 dag mięsa mielonego, 
  • 0,5 woreczka kaszy gryczanej, 
  • 2-3 łyżki bułki tartej, 
  • 1 czerstwa bułka kajzerka, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mielonych suszonych grzybów, 
  • sól, pieprz, 
  • olej 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Pyszne danie w kilka minut 

Niech nie przerażają Cię kasza gryczana czy suszone grzyby. Dodawanie ich do kotletów mielonych nie jest częstą praktyką, lecz bez wątpienia każdemu się spodoba. Co więcej, by cieszyć się fenomenalnym smakiem swoich kotletów, musisz poświęcić zaledwie kilka minut na ich przygotowanie. Tego dania nie powstydziłaby się sama Magda Gessler

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje legendarna aktorka. Odeszła w cierpieniu
2. Syn podejrzewał opiekunkę o najgorsze. Zainstalował kamerę i jak zobaczył, co zrobiła w rękawiczkach, zastygł w bezruchu

Zacznij od ugotowania kaszy na sypko oraz namoczenia czerstwej bułki w mleku. Następnie włóż do miski mięso, dodaj ostudzoną kaszę, jajko, odciśniętą bułkę, suszone grzyby, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. By lepiej formowało ci się kotlety, zamocz dłonie w wodzie, dzięki czemu masa nie będzie kleić się do twoich rąk. Nabierając mięso, formuj kotlety o takiej wielkości, jaka najbardziej ci odpowiada. Na końcu możesz obtoczyć je w bułce tartej, choć nie musisz tego robić i smaż na rozgrzanym oleju do momentu zarumieniania. Gotowe. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. 500 plus będzie WYGASZANE. Wiele osób pożegna się ze świadczeniem
  2. Maciej Kurzajewski przeżywa ciężkie chwile. Dopiero stracił żonę, teraz padł kolejny cios
  3. Nagle na ich ślubie pojawiło się wielkie bezdomne stworzenie. Życie pary młodej już nigdy nie będzie takie samo
  4. Za granicą gotują jajka na śniadanie w zupełnie inny sposób. Banalny trik zajmuje kilka minut i przenosi podniebienia do nieba
  5. Po wielu latach przerwy w końcu się udało. Małgorzata Kożuchowska przekazała radosną nowinę

Źródło: doradca smaku 

Następny artykuł